Ρύθμιση χρεών

Πώς να ελέγξετε τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σας

Crash Test: Μήπως είστε υπερχρεωμένος;

Είναι διαπιστωμένο πως ο περισσότερος κόσμος ο οποίος επιβαρύνεται με χρέη, έχει ως πρώτη του επιλογή το πως θα αυτοεξυπηρετηθεί μέσω περικοπών στις δαπάνες του και με τη ταυτόχρονη στενή παρακολούθηση των οικονομικών του (οικογενειακός προϋπολογισμός).

Όπως, όμως, και με την απώλεια βάρους όπου κάποιοι έχουν τη βούληση να χάσουν μερικά κιλά μόνοι τους, ενώ άλλοι έχουν την ανάγκη από τη βοήθεια ενός προσωπικού διαιτολόγου ή γυμναστή, έτσι και με τη μείωση των χρεών δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ανάγκη συμβουλών και καθοδήγησης στην αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Βασική προϋπόθεση της προσφυγής σε κάποια συμβουλευτική βοήθεια είναι η ίδια η αναγνώριση του προβλήματος της ύπαρξης σημαντικών χρεών και της δυσκολίας αποπληρωμής τους. Αυτό είναι κάτι λογικό, αλλά όχι πάντα ευνόητο ή αυτονόητο. Γιατί έχοντας συνηθίσει στη προηγούμενη εποχή της καταναλωτικής ευμάρειας, του εύκολου και φθηνού χρήματος και της συνεχούς ανόδου των περιουσιακών στοιχείων, η τακτική αποτίμηση των χρεών δεν αποτελούσε αναγκαία ασχολία καθώς η εξυπηρέτησή τους θεωρείτο δεδομένη. Αλλά ενώ η εποχή αυτή αποτελεί ήδη παρελθόν , ο φόβος και, ενίοτε, η άρνηση να αντικρίσουμε τη πραγματικότητα των συσσωρευμένων χρεών συχνά παραμένει.

 


Στη τελευταία αυτή περίπτωση όπου αποφεύγουμε ή αδυνατούμε να κάνουμε τον προσωπικό μας ισολογισμό και αποτίμηση, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ή σημάδια από τη καθημερινότητα που πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά και εφόσον συστηματικά εμφανίζονται και αποτελούν τάση να μας οδηγήσουν στην αναγνώριση του προβλήματος και στην αναζήτηση χρηματοπιστωτικής βοήθειας.


Τα κρίσιμα ερωτήματα

* Τα υπόλοιπα των πιστωτικών σας καρτών αυξάνουν ενώ το εισόδημά σας μένει στάσιμο ή μειώνεται.

* Καταβάλλετε μόνον τα ελάχιστα απαιτούμενα ποσά (ή ακόμη λιγότερα) για την εξυπηρέτηση των χρεών σας.

* Προσφεύγετε σε προσωρινές ή ταχυδακτυλουργικές λύσεις. Για παράδειγμα, κάνετε αίτηση για νέα πιστωτική κάρτα και με τις προκαταβολές της πληρώνετε υφιστάμενη κάρτα.

* Διαθέτετε περισσότερες πιστωτικές κάρτες από όσες πραγματικά χρειάζεστε.

* Πλησιάζετε ή έχετε ήδη φθάσει στο όριο των πιστωτικών σας καρτών.

* Σταθερά χρεώνετε περισσότερα κάθε μήνα απ’ όσα καταβάλλετε σε πληρωμές.

* Εργάζεστε υπερωριακά για να αντισταθμίσετε τις αυξανόμενες δόσεις των δανείων σας.

* Δεν γνωρίζετε επακριβώς αυτά που χρωστάτε και, ακόμη χειρότερα, δεν επιθυμείτε να μάθετε τίποτα σχετικά.

* Δέχεστε προειδοποιητικές επιστολές ή τηλεφωνήματα για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεών σας.

* Χρησιμοποιείτε τη πιστωτική σας κάρτα για να αγοράσετε βασικά αγαθά όπως φαγητό ή βενζίνη όχι γιατί σας βολεύει αλλά γιατί δεν έχετε μετρητά να ανταποκριθείτε.

* Δεν χρησιμοποιείτε πια τις πιστωτικές σας κάρτες για να διευκολύνεστε στη καθημερινή σας καταναλωτική δραστηριότητα, αλλά γιατί δεν σας φθάνουν τα εισοδήματά σας.

* Αντλείτε από λογαριασμούς καταθέσεων ή άλλους αποταμιευτικούς-ασφαλιστικούς λογαριασμούς για να εξυπηρετήσετε τα χρέη σας.

* Αποκρύβετε το πραγματικό κόστος των αγορών σας από τον ή την σύζυγό σας.

* Χάσατε πρόσφατα τη δουλειά σας ή φοβάστε πως αυτό θα συμβεί και ανησυχείτε πως θα πληρώσετε όλους τους λογαριασμούς σας.

* Η εξυπηρέτηση των δανείων σας υπερβαίνει το 1/3 των εισοδημάτων σας και τα τελευταία κινούνται κοντά στον μέσο εθνικό όρο.

 

Δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός ενδείξεων που να δηλώνει την ύπαρξη πιστωτικού προβλήματος. Όμως, ένας συνδυασμός πολλών από τις παραπάνω ενδείξεις οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Και είναι καλό να είσθε ειλικρινής με τον εαυτό σας, γιατί η αναγνώριση ενός προβλήματος είναι η μισή λύση του.