ανεργία, επιδόματα, επίσχεση εργασίας, επίδομα ανεργίας, ΟΑΕΔ

Μόνο ένας στους δέκα ανέργους παίρνει τελικά το επίδομα ανεργίας - Τι συνέβη στη Σπρίντερ, τον Φωκά, τη Σέλμαν και το Άλτερ

Ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των επιδομάτων και ποιοι μένουν εκτός;

Πόσοι είναι τελικά οι πραγματικοί δικαιούχοι των επιδομάτων; Μπορεί κάποια επιδόματα να μην είναι ευρέως γνωστά και πολλοί δικαιούχοι να μην γνωρίζουν καν ότι τα δικαιούνται, αλλά από την άλλη πλευρά, πολλές φορές οι προϋποθέσεις που υπάρχουν αφήνουν εκτός αρκετούς ανθρώπους που λογικά θα έπρεπε να τα λαμβάνουν.

Μόνο ένας στους 10 άνεργους παίρνει το επίδομα

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τα 10+1 επιδόματα που δικαιούνται εργαζόμενοι και άνεργοι και πώς μπορείτε να τα διεκδικήσετε

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ακόμη και το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ που είναι το πιο «γνωστό» το παίρνουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις (ένσημα, διάρκεια επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια, κ.λπ). Το λαμβάνουν με αυτές τις προϋποθέσεις περίπου 110.000 από τους 1 εκατ. ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Το ότι δεν το παίρνουν 900.000 άνεργοι δε σημαίνει ότι είναι στα «χαρτιά». Οι προϋποθέσεις όμως είναι τέτοιες που τελικά δεν επιτρέπουν να το λάβουν όλοι όσοι θα έπρεπε με βάση την κοινή λογική.

Τι συνέβη με τους εργαζόμενους της Σπρίντερ, του Φωκά και της Σέλμαν

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι της Σπρίντερ, αλλά και του Φωκά που δεν παίρνουν επίδομα, παρόλο που οι εταιρείες έκλεισαν επειδή δεν υπέγραψαν καταγγελία σύμβασης, δηλαδή δεν υπέγραψαν συμφωνία για απόλυσή τους. Επομένως, είναι άνεργοι, αλλά λόγω της μη ύπαρξης καταγγελίας σύμβασης, δεν δικαιούνται βάσει νόμου, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση. Δηλαδή η ύπαρξη καταγγελίας σύμβασης για να πάρει κάποιος επίδομα ανεργίας. Κάπως έτσι έγινε και με τη Σελμαν. Ανέστειλε λειτουργία, αλλά οι εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν απολύσεις και δεν μπορούν να πάρουν επίδομα.

Το επίδομα επίσχεσης εργασίας

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και επιδόματα τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά όπως το επίδομα επίσχεσης εργασίας. Ενδεικτικά, στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, οι εργαζόμενοι που είναι σε επίσχεση από το Νοέμβριο του 2011, παίρνουν επίδομα επίσχεσης 200 ευρώ, μέσω ειδικού προγράμματος που αποφάσισε ο ΟΑΕΔ.