Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Αρχίζουν σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης

 

Με στόχο την αντικατάσταση πάνω από 380.000 οικιακών συσκευών και με μια συνολική επιδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ, ανοίγει σήμερα για την υποδοχή αιτήσεων η πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Το ύψος της επιδότησης για κάθε συσκευή κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% και τα ανώτατα όρια επιδότησης είναι από 135 έως 710 ευρώ βάσει διαφόρων κριτηρίων (εισόδημα, τύπος κατοικίας, χαρακτηριστικά συσκευής κ.λπ.). Οπως διευκρινίστηκε χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος από τους συναρμόδιους υπουργούς, θα επιδοτείται τόσο η καθαρή αξία όσο και ο ΦΠΑ της νέας ηλεκτρικής συσκευής, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, ενώ θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθήνας θα επιδοτηθεί με 440 ευρώ για αγορά κλιματιστικού 9.000 BTU, ενώ ένας κάτοικος νησιού θα επιδοτείται με 320 ευρώ λόγω μειωμένου ΦΠΑ. Για ένα κλιματιστικό 24.000 BTU το ανώτατο ποσό επιδότησης θα φτάνει τα 710 ευρώ.

Οι 4 κατηγορίες επιδότησης

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης ωστόσο θα δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, όπως και με ΑμεΑ, οικογένειες, θα λάβουν επιπλέον μοριοδότηση.

Θα υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

• Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).

• Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).

• Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).

• Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Οσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών. Η επιλογή αναμένεται να ολοκληρωθεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας στις αρχές Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι για τις αιτήσεις δεν απαιτούνται δικαιολογητικά. Τα μόνα που χρειάζεται να έχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι οι κωδικοί Taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας τους.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ένα voucher που αντιστοιχεί σε μία συσκευή, άρα ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορούν να λάβουν είναι τρία. Στα vouchers θα αναγράφεται ένας μοναδικός κωδικός, το όνομα και ο ΑΦΜ του ωφελουμένου, το κινητό τηλέφωνο, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, η διεύθυνση κατοικίας και ο αριθμός παροχής.

Για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών θα καταρτιστεί μια λίστα με τους προμηθευτές, ενώ θα πρέπει να είναι ενεργειακής κλάσης Α2+ και πάνω.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει σταδιακά με βάση το τελικό ψηφίο του ΑΦΜ. Η αρχή θα γίνει σήμερα με τους ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2. Θα ακολουθήσουν στις 22 Ιουνίου οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, στις 23/6 οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, στις 24/6 οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και στις 25 Ιουνίου οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0.

Από την εξοικονόμηση αυτή εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Εξοικονόμηση έως 300 ευρώ

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με την αντικατάσταση των παλαιών συσκευών με νέες μπορεί να επιτευχθεί μείωση έως και 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι, δύνανται να αντικατασταθούν πάνω από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές, γεγονός που αντιστοιχεί με εξοικονόμηση 150 έως και πάνω από 300 ευρώ σε ετήσια βάση. Η συνολική εξοικονόμηση της ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρες τον χρόνο, ισοδυναμεί δηλαδή με τη συνολική κατανάλωση μιας πόλης 100.000 κατοίκων. Το όφελος της εξοικονόμησης για την ελληνική οικονομία είναι δυνατόν να αγγίξει και τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο με βάση τις σημερινές τιμές ενέργειας. Παράλληλα, η μείωση εκπομπών CΟ2 φτάνει τους 125.000 τόνους το έτος.

Ειδήσεις σήμερα

Έρχονται νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από την 1η Ιουλίου – Στα ύψη οι τιμές

Εκλογές: Στο μυαλό του Κυριάκου και του Αλέξη – Τι ελπίζουν, τι φοβούνται

ΝΑΤΟ: Νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας

 

Πηγή: politicus.gr