Απ. Ταμβακάκης (EOS Capital Partners): Θα επενδύσουμε τουλάχιστον σε δύο εταιρείες μέσα στο 2019

Του Αναστάσιου Τσομπανίδη

«Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα περάσει και μέσα από τις νέες επενδύσεις του δοκιμασμένου θεσμού του Venture Capital». Με αυτό ξεκινήσαμε μία συζήτηση με τον, μεταξύ άλλων, τέως διοικητή της Eθνικής Tράπεζας και πρόεδρο της Lamda Development ΛΑΜΔΑ -0,64%, και νυν ιδρυτή του αναπτυξιακού κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών EOS Capital Partners.

«Η ομάδα στελεχών του fund σε Αθήνα και Λονδίνο έχει αξιολογήσει και προεπιλέξει 200 δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις που όχι μόνο επιβίωσαν από την κρίση αλλά και σημείωσαν αύξηση των οικονομικών τους μεγεθών», λέει ο κ. Ταμβακάκης και συνεχίζει:

«Είχα συνειδητοποιήσει, εδώ και καιρό, ότι οι τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα. Και επειδή στη νοοτροπία μου είμαι περισσότερο φιλοεπιχειρηματικός αποφάσισα, μαζί με την ομάδα που σχηματίσθηκε, να ιδρύσω αυτό το fund, υποκινούμενος από το πολύ σημαντικό κεφαλαιακό κίνητρο που δίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) μέσω του Unifund, που ιδρύθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό».

Ετσι συγκεντρώθηκαν 120 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και από τα υψηλότερα ποσά που συγκεντρώθηκαν για τα ελληνικά δεδομένα σε private equity fund τα τελευταία χρόνια.

«Η στρατηγική μας στόχευση ξεκίνησε με την αξιολόγηση ενός ευρύτερου δείγματος 1.000 εταιρειών, από τις οποίες προέκυψε η επιλογή 100 περίπου δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το fund σχεδιάζει να έχει τοποθετηθεί σε δύο τουλάχιστον ελληνικές επιχειρήσεις ως το τέλος του 2019.

Από συνέντευξη που δόθηκε στον Αναστάσιο Τσομπανίδη στο euro@day.gr