Από το Μάρτιο το «κούρεμα» και οι 120 δόσεις για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία

Κούρεμα της βασικής οφειλής και των προσαυξήσεων και εξόφληση σε έως 120 δόσεις θα προβλέπει το νέο σύστημα ρυθμίσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ρυθμίσεις θα γίνονται μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζουν ο ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, θα γίνεται διπλό κούρεμα, της αρχικής οφειλής, αλλά και των προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή να μειώνεται μέχρι και κατά 70%. Η μείωση της αρχικής οφειλής με τη νέα ρύθμιση υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 50% με 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής θα αγγίζει έως και το 85%.

Στη συνέχεια, αφού προσδιορίζεται η οφειλή, θα καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων, που θα είναι 36 μηνιαίες για οφειλές έως και 3.000 ευρώ και έως 120 για οφειλές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ.

Στη διαδικασία επανυπολογισμού θα μπορούν να ενταχθούν χρέη προς τα ταμεία που δημιουργήθηκαν από το 2002 έως το 2016.

Η νέα ρύθμιση, όπως επανέλαβε χθες η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, είναι σχεδόν έτοιμη και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου, προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλος δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ:

«Οι ρυθμίσεις που προετοιμάζουμε για τις οφειλές στην κοινωνική ασφάλιση είναι τέτοιες που πραγματικά βοηθούν τις επιχειρήσεις, ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, απαλλάσσουν πάρα πολύ κόσμο από τον στραγγαλισμό που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια από τις μεγάλες οφειλές. Θα είναι μία θεαματική βελτίωση της θέσης τους και θα τους δίνει πραγματικά ένα καινούριο έναυσμα για επιτάχυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δουλεύουμε κάθε μέρα για αυτό το θέμα, βλέπουμε τις λεπτομέρειες. Θα έχουμε μια λειτουργία σε τρία βήματα άμεσης εξυπηρέτησης των αιτούντων ρύθμιση, μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. Νομίζω ότι ο Μάρτιος αποτελεί ορόσημο όπου μπορούμε να θεωρούμε ότι θα αρχίσει αυτή η διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά εξάλλου το ενδεχόμενο διαχωρισμού του ΕΦΚΑ από επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία που εξετάζει ως υπόθεση το ΣτΕ, ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Η κατώτατη εισφορά θα αυξηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες αμέσως από την πρώτη στιγμή και οι άλλες εισφορές που είχαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες θα είναι υπέρογκες, θα επικρατήσει τρέλα στην αγορά, θα αρχίσουν τα “ λουκέτα”. Είναι πολύ απλό και πολύ πρακτικό. Ας το σκεφτούν όλοι όσοι δεν θέλανε την ενιοποίηση του ΕΦΚΑ και τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τα εισοδήματα [...] Δεν νομίζω ότι οι δικαστές θα πουν κάτι τέτοιο, ότι θα πρέπει να αποσχισθούν από τον ενιαίο φορέα ασφάλισης τα επιμέρους ταμεία, αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχει μια πραγματικά αρνητική επίδραση στην οικονομία της χώρας και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».