Δ. Λιάκος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Aνάγκη εθνικής συνεννόησης για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα

Την ανάγκη να επιτευχθεί ένα ελάχιστο επίπεδο εθνικής συνεννόησης για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, υπογράμμισε σήμερα, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά που πρέπει να συζητηθούν δεν είναι θέμα ενός κόμματος, αλλά όλων.

Προσέθεσε ότι μετά από δέκα δύσκολα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα βίωσε κρίση σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, αξιών, παραγωγικού μοντέλου- με δραματικές συνέπειες, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα μέρα και πρέπει να τεθούν από κοινού στρατηγικοί στόχοι.

Όπως είπε, οι κυρίαρχες θεματικές είναι τρεις. Η πρώτη είναι αυτή που αφορά την κοινωνική συνοχή, καθώς στη διάρκεια της κρίσης μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού φτωχοποιήθηκαν και περιθωριοποιήθηκαν. «Χωρίς όμως ενεργή κοινωνία, με συμμετοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, η προσπάθεια θα είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη» σημείωσε ο κ.Λιάκος και προσέθεσε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ιδίως ενόψει των κρίσιμων φετινών ευρωεκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε ως «υπαρξιακές για το μέλλον της Ευρώπης».

Η δεύτερη θεματική αφορά, όπως είπε, το δίπτυχο "μεταρρυθμίσεις-ανάπτυξη". «Δεν είναι έργο ενός οι μεταρρυθμίσεις, αλλά έργο όλων. Υπάρχει όμως ένα βασικό πρόβλημα, ότι η έννοια των μεταρρυθμίσεων (στην Ελλάδα) δαιμονοποιήθηκε, γιατί πολλές φορές (μεταρρύθμιση) σημαίνει δημοσιονομικό μέτρο. Μεταρρυθμίσεις όμως χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας επίσης δεν μπορούν να υπάρξουν και χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα (...). Δεν πρέπει να σταματήσουμε» υπογράμμισε και επισήμανε ότι, ενώ όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις συνήθως σκεφτόμαστε τις μεγαλεπήβολες αλλαγές, «θα πρέπει να ξεκινήσουμε την επανάσταση του αυτονόητου», καθώς οι δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών έχουν δημιουργήσει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους, κάτι που «πρέπει να σπάσει». Προσέθεσε ότι προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων χωρίς τη δραστηριοποίηση των εγχώριων παικτών δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης.

Η τρίτη θεματική είναι, όπως είπε, ο ρόλος της χώρας στο παγκόσμιο περιβάλλον. Όπως είπε, η ανοιχτή εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να επιλυθούν ζητήματα επί χρόνια ανοιχτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ