Δεν κάνει πίσω η Ιταλία για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό

 


Η ιταλική κυβέρνηση δεν θα αναθεωρήσει τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 στο αναθεωρημένο σχέδιο που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση της τελευταίας να απορρίψει το αρχικό σχέδιο.

Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Κίνημα "Πέντε Αστέρια" και Λέγκα, συμφώνησαν να διατηρήσουν τον στόχο του ελλείμματος για το 2019 στο 2,4% του ΑΕΠ, με πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5%, στην επιστολή τους προς τις ευρωπαϊκές αρχές, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιταλίας Giuseppe Conte.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε νωρίτερα με αντικείμενο την απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Matteo Salvini, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στη Ρώμη αν θα αλλάξει ο προϋπολογισμός, αντέδρασε κουνώντας το κεφάλι του, μεταδίδει το Bloomberg.

Διατηρώντας τους στόχους, οι οποίοι έχουν αμφισβητηθεί από την Επιτροπή λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο στο χρέος της χώρας, η ιταλική κυβέρνηση επιστρέφει την μπάλα στο γήπεδο της Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την επιβολή προστίμων πολλών δισεκατομμυρίων.

Η Κομισιόν είχε ζητήσει από την Ιταλία να υποβάλει ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού καθώς το αρχικό σχέδιο παραβίαζε τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, όπως υποστήριζε.

Οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Luigi Di Maio από τα Πέντε Αστέρια και Matteo Salvini από τη Λέγκα είναι ωστόσο αποφασισμένοι να ξεκινήσουν την υλοποίηση των προεκλογικών τους δεσμεύσεων που περιλαμβάνουν την ενίσχυση των επιδομάτων, τη μείωση των φόρων και τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, σημειώνει το πρακτορείο.

Η σύγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών έχει κλονίσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε υψηλό άνω των τεσσάρων ετών, επισημαίνει το Bloomberg.