Έκδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2010

Την έκδοση 10ετούς ομολόγου ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς έδωσε εντολή σε έξι αναδόχους τράπεζες να εκκινήσουν τις διαδικασίες, ενώ το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο Τρίτη.

Ανάδοχοι της έκδοσης του ελληνικού ομολόγου ορίστηκαν η BNP Paribas, η Citi, η Credit Suisse, η Goldman Sachs η HSBC και η J.P. Morgan.

Σήμερα, η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2028 υποχώρησε εώς και στο 3,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006, καθώς η κεκτημένη δυναμική αποκλιμάκωσης των αποδόσεων που καταγράφεται εδώ και δύο εβδομάδες ενισχύθηκε από τη διπλή αναβάθμιση, στο Β1 από Β3, του αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Moody’s την Παρασκευή.

«Οι αποδόσεις συνήθως αυξάνονται πριν από μια νέα έκδοση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η πρόσβαση στην αγορά θεωρείται θετική εξέλιξη, δεδομένου του πολύ υψηλού χρέους της χώρας ως ποσοστού επί του ΑΕΠ», σημείωνε νωρίτερα δημοσίευμα του Reuters.

Η τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, όταν αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ, λίγους μήνες πριν η Ελλάδα μπει στο καθεστώς των μνημονίων, με κουπόνι 6,25%.