ΕΚΤ: Επιχείρηση καθησυχασμού για την πορεία του πληθωρισμού

Δύο είναι οι παράγοντες που έχει να σταθμίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς οι αξιωματούχοι της ετοιμάζονται να πάρουν μια σημαντική απόφαση σχετικά με την πολιτική της στα μέσα Δεκεμβρίου.

Από τη μία είναι τα ανησυχητικά σημάδια για τον πληθωρισμό και από την άλλη ο συναγερμός που έχει σημάνει διεθνώς για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι η συμπίεση του κόστους διαβίωσης δεν θα διαρκέσει. Παράλληλα εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον  δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Από την πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ, που εμφανίστηκε σε ιταλική εκπομπή μέχρι το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, που προχώρησε σε live συνέντευξη στη Γερμανία, οι policy makers προσπαθούν να δώσουν αισιόδοξο τόνο σε μια εβδομάδα που αναμένονται ανησυχητικά δεδομένα για τις τιμές καταναλωτή και νέες ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.

Τα πρώτα στοιχεία, ωστόσο, δεν αποπνέουν αισιοδοξία. Ο πληθωρισμός «έτρεξε» με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών τον Νοέμβριο στην Ισπανία.

Τα στοιχεία που αναμένονται σήμερα από τη Γερμανία,ενδέχεται να δείχνουν πληθωρισμό κοντά στο 6%, σύμφωνα με την Bundesbank. Σε αρχική έκθεση από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,1%. Στη Βαυαρία, το επόμενο μεγαλύτερο κρατίδιο, και στο κρατίδιο της ΕΚΤ, την Έσση, έφτασε στο 5,3%.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι την Τρίτη τα στοιχεία για την Ευρωζώνη θα δείξουν πληθωρισμό στο 4,5%. Αν επαληθευτεί η εκτίμηση, θα έχουμε να κάνουμε με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος.

«Αναμένουμε ότι ο Νοέμβριος θα έρθει η κορύφωση», είπε η Σνάμπελ, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει ξανά κάτω του στόχου του 2% της ΕΚΤ.

«Μπορώ πολύ καλά να καταλάβω ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν», είπε η Σνάμπελ στο γερμανικό ZDF τη Δευτέρα. «Αυτό έχει να κάνει με μια έκτακτη οικονομική κατάσταση», υποστήριξε, επικαλούμενη ασυνήθιστες καταστάσεις, αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και τις πρώτες ύλες.

Στην επικοινωνιακή πρόκληση της ΕΚΤ προστίθεται η ξαφνική εμφάνιση της νέας παραλλαγής. Ακριβώς όπως οι αξιωματούχοι προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι προσωρινές, η πιθανότητα νέων περιορισμών αποτελεί μια άλλη πηγή αβεβαιότητας που θέλουν να περιορίσουν.

«Υπάρχει κίνδυνος, αλλά νομίζω ότι μάθαμε πολλά, γνωρίζουμε αυτόν τον εχθρό, γνωρίζουμε τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε, οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, υπάρχουν νέες θεραπείες», είπε η Λαγκάρντ στο RAI 3 το βράδυ της Κυριακής. Εν τω μεταξύ, «ο πληθωρισμός που έχουμε δει συνδέεται με προσωρινά φαινόμενα και για μια χώρα όπως η Ιταλία ειδικότερα οφείλεται σε αυξήσεις του ενεργειακού κόστους», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, επιμένοντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών είναι προσωρινές. Παράλληλα προσπαθεί να είναι αισιόδοξος για τον κορωνοϊό. «Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις του Covid», είπε, αν και η Όμικρον «δεν θα αλλάξει πιθανώς πολύ τις οικονομικές προοπτικές».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg