Ενεργειακός Αρμαγεδδών: Νέες ανατιμήσεις έως 25% μέσα στο Φθινόπωρο

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι αυξήσεις στα πετρελαιοειδή και σε άλλα ενεργειακά προϊόντα είναι επίσης δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Και τούτο διότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια συμπαρασύρουν προς τα πάνω όλα τα βασικά προϊόντα.

Είναι ενδεικτικό ότι η διαφορά των τιμών συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες είναι ορατή στο καλάθι της νοικοκυράς καθώς το κόστος στα μεταφορικά είναι αδύνατο να απορροφηθούν από τους εμπόρους. Έτσι όλα δείχνουν ότι αναμένεται νέο άλμα των τιμών μέσα στο φθινόπωρο. Έως τώρα απορροφήθηκε η τιμή σε καταναλωτικά αγαθά που υπήρχαν ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αυτό όμως δεν αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς με τις νέες παραγγελίες τα κόστη είναι πολλαπλάσια, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η αύξηση στα μεταφορικά αγγίζει πλέον το 600%. Ενδεικτικό είναι πως ενώ ένα κοντέινερ που ξεκινούσε από την Κίνα με προορισμό την Ελλάδα κόστιζε 1.700 ευρώ, πριν από δύο χρόνια, δηλαδή πριν την πανδημία, σήμερα το κόστος του φτάνει ακόμη και τις 12.000 ευρώ.

 
  • Οι ανατιμήσεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 25%.

«Φωτιά» πήραν και οι τιμές στα οικοδομικά υλικά, εκτοξεύοντας το κόστος κατασκευής. Τον τελευταίο μήνα οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά αγγίζουν το 4,6%, ωστόσο οι τιμές στα επιμέρους υλικά έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο, με το συγκεκριμένο σακί να φτάνει στις μάντρες 1,5 ευρώ πιο ακριβό. Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται αύξηση 4,6% στα οικοδομικά υλικά. Οι αυξήσεις φτάνουν ακόμα και στο 75% για την τιμή του σιδήρου.

  • Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, της Κομισιόν αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας, θέλει μέχρι και την άνοιξη του 2022 οι αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες να αρχίσουν να εξομαλύνονται. Στα προϊόντα πλην των καυσίμων, δηλαδή στις μεταφορές, τα μέταλλα, τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες, η ζήτηση θα ισορροπήσει με την προσφορά, ρίχνοντας τις τιμές.

Σχετικά με το πετρέλαιο, αναμένεται μετά το τέλος του χρόνου οι χώρες του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν τελικά στην αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση. Κάτι τέτοιο θα αρχίσει να αποκλιμακώνει και τις τιμές των τελικών προϊόντων διύλισης, δηλαδή τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και τα υπόλοιπα παράγωγα πετρελαίου.

Μέτρα με επιδοτήσεις

Τριπλή επιδότηση στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης τίθεται σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές. Εντός των ημερών, μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου.

  • Ως προς την ηλεκτρική ενέργεια, έχει αποσαφηνιστεί ότι η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα καταβληθεί σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα, στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται παράταση αν χρειαστεί. Για το φυσικό αέριο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με παραπλήσιο ποσό ανά μεγαβατώρα, και πάλι με όριο στην κατανάλωση και με κοινωνικά κριτήρια. Και για το πετρέλαιο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ την αύξηση του επιδόματος κατά 20%.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, η κρίση έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, το οποίο κυμαίνεται σε επίπεδα – ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το οικιακό τιμολόγιο μεγάλου προμηθευτή στην Αττική διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στα 0,05401 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0155 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020 όταν οι τιμές είχαν πέσει στο ναδίρ λόγω της κρίσης του κορονοϊού και 0,02995 το φετινό Μάιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης που κόστιζε πέρυσι τον Οκτώβριο – σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης – περί τα 0,8 ευρώ το λίτρο, αυξήθηκε τον Απρίλιο κοντά στο 1 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου κυμαίνεται στο 1,1 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο η περίοδος θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι η τιμή διάθεσης θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς εκείνης της περιόδου. Τονίζεται ακόμη ότι πολλά νοικοκυριά προχώρησαν την άνοιξη σε αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης, πράγμα που σημαίνει ότι στην έναρξη τουλάχιστον της περιόδου η ζήτηση – η πορεία της οποίας εξαρτάται και από τον καιρό – προβλέπεται να είναι σχετικά μειωμένη.