Ενοίκια: "Κούρεμα" και τον Απρίλιο - Για ποιες επιχειρήσεις θα είναι μηδενικό και για ποιες μειωμένο 40%

Από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον μήνα Απρίλιο ενδέχεται να απαλλαγούν περίπου 200.000 επιχειρήσεις που και σήμερα δεν καταβάλλουν το μηνιαίο μίσθωμα και ενδεχομένως να απαλλαγούν και από του Μαΐου όσες θα παραμείνουν κλειστές, σύμφωνα με όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Παράλληλα, θα συνεχισθεί όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή" και για τον μήνα Απρίλιο το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η επέκταση και τον Απρίλιο του μηδενικού ενοικίου αφορά στους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού , του τουρισμού και των μεταφορών με το κόστος να φθάνει στα 70 εκατ. ευρώ τον μήνα, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των μηδενικών ενοικίων για ακόμη δύο μήνες το κόστος θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ (διάστημα Ιανουαρίου –Μαΐου).Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το ελληνικό κράτος ως εξής:
1.Καταβολή αποζημίωσης που θα ανέλθει στο 80% τω απολεσθέντων ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαΐου σε όσους ιδιοκτήτες –φυσικά πρόσωπα εκμισθώνουν ακίνητα τους στις επιχειρήσεις που δεν θα καταβάλουν ενοίκιο.
2. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μηνιαίου ενοικίου των μηνών Απριλίου και Μαΐου για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την υγειονομική κρίση .Η απαλλαγή θα ισχύει και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές , οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων καθώς επίσης και για τα ενοίκια φοιτητικής στέγης των τέκνων των εργαζομένων αυτών.
3.Καταβολή αποζημίωσης στους φορολογούμενους που εκμισθώνουν τα ακίνητα τους στις πληττόμενες επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών , οι οποίοι είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Οι αποζημιώσεις αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών.