Επιδότηση δόσης δανείων επιχειρήσεων

Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας, έχοντας υποστεί μείωση του τζίρου τους κατά 20% τουλάχιστον, θα στηριχθούν μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2» που προβλέπει την επιδότηση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων για 9 μήνες. Στα κριτήρια που έχουν μπει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, είναι επίσης το μέγεθος της επιχείρησης και το ύψος της οφειλής προς τις τράπεζες, ενώ πρόσθετοι «κόφτες» θα είναι το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει. 

Το μέγεθος της επιχείρησης ορίζεται με βάση τον κοινοτικό κανονισμό και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός θα τεθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, αυτές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο με βάση τις μέχρι σήμερα συζητήσεις διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ. Το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων που έχουν μπει στην περίμετρο των συζητήσεων με τους θεσμούς ανέρχεται στα 58 δισ. ευρώ και με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει οι τράπεζες, το προτεινόμενο όριο της οφειλής καλύπτει το 92% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων. Το όριο αυτό δεν αποκλείεται να μειωθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, δηλαδή να καλύψει όσες έχουν οφειλές έως 150.000 ευρώ και οι οποίες είναι το 87% των επιχειρήσεων. 

Με βάση τα στοιχεία που έχουν διαθέσει οι τράπεζες και έχει επεξεργαστεί η PWC από το σύνολο των 58 δισ. ευρώ, τα 28 δισ. ευρώ οφείλονται από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν από το μέτρο της επιδότησης, καθώς προσκρούουν στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συσσώρευση εγγυήσεων. Στις εγγυήσεις αθροίζονται όλα τα ποσά που έχει δώσει ως στήριξη το Δημόσιο μέσω προγραμμάτων όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι εγγυήσεις και οι επιδοτήσεις δανείων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, και η επιδότηση της δόσης των τόκων που θα χορηγηθεί μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2». Το όριο που θέτει η Ε.Ε. ως ανώτατη κρατική ενίσχυση αποτελεί ουσιαστικά το πλαφόν για το σύνολο των χρημάτων που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση ως κρατική στήριξη και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα δύο φορές κατά τη διάρκεια της κρίσης. Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή διπλασίασε πρόσφατα το όριο των κρατικών ενισχύσεων από τις 800.000 ευρώ στο 1,6 εκατ. ευρώ, οι μεγάλες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι μένουν εκτός περιμέτρου καθώς εξαντλούν αυτό το όριο. 

Αντίθετα, ο διπλασιασμός του ορίου ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή αυτών με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 εργαζομένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι οφειλές των μεσαίων επιχειρήσεων ανέρχονται στα 18 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 6 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των μικρών επιχειρήσεων. Στο μέτρο της επιδότησης θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οφειλές των οποίων ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ. 

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει επίσης το κατά πόσον εκτός από τις συνεπείς μέχρι σήμερα επιχειρήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, θα επιδοτηθούν και δάνεια που είναι σε καθεστώς καθυστέρησης ή δάνεια καταγγελμένα από το παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι το πρόγραμμα να καλύψει όλες τις κατηγορίες δανείων, αλλά η επιδότηση να είναι μειωμένη για αυτές που έχουν οφειλές στις τράπεζες σε καθυστέρηση  κατά το πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα 1», που εφαρμόστηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Προϋπόθεση θα τεθεί οι επιχειρήσεις αυτές να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα και να μην είναι προβληματικές.