Έρχεται επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων

Από τον Απρίλιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, «Γέφυρα 2», ενώ άμεσα θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα επιδότησης τόκων των δανείων, ώστε να καλύψει την περίοδο μέχρι να τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

Το τοπίο για το νέο πρόγραμμα επιδότησης στις δόσεις των δανείων, στόχος του οποίου είναι πρωτίστως να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε αναστολή πληρωμής, ώστε να περάσουν σε κανονική εξυπηρέτηση και να αποφύγουν οι τράπεζες νέα «κόκκινα» δάνεια, θα ξεκαθαρίσει πλήρως τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται η τελική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Ένα σημείο που αποτελεί εστία προβληματισμού για την κυβέρνηση είναι ότι οι Θεσμοί επιδιώκουν να εφαρμοσθεί και σε αυτό το πρόγραμμα μια βασική παράμετρος που ίσχυσε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Δηλαδή, να πάρουν την ενίσχυση μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν μέσα στο 2020 εμφανίσει μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 20%. Επιπλέον, θα πρέπει να ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το συνολικό κοινοτικό όριο για μικρές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις (de minimis), το οποίο έχει διαμορφωθεί εν μέσω της πανδημίας σε 1,6 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις που έχουν ήδη εξαντλήσει αυτό το όριο από προηγούμενα μέτρα στήριξης (Επιστρεπτέα Προκαταβολή κ.α.) δεν θα μπορούν να πάρουν την επιδότηση για τα δάνεια.

Το όριο της μείωσης τζίρου τουλάχιστον κατά 20% εκφράζονται φόβοι θα αφήσει εκτός επιδότησης επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε αναστολή, χωρίς όμως να έχουν εμφανίσει το 2020 τόσο μεγάλη μείωση στον τζίρο. Τίθεται, όμως, ως απαράβατος όρος από τους Θεσμούς, που επιμένουν ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να στοχεύσει μόνο τις επιχειρήσεις που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία.

Το πρόγραμμα θα αφορά 9μηνη επιδότησης των δόσεων έχει σχεδιασθεί για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με τζίρο που δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. Η επιδότηση θα καλύπτει μικρά δάνεια, μέχρι 250.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εξασφαλίσεων, με κύρια προϋπόθεση να έχει πληγεί η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας από την πανδημία.

Το ποσοστό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το δάνειο βρισκόταν σε κανονική εξυπηρέτηση ως τον Φεβρουάριο 2020, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας:

  • Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα καλύπτεται έως και το 90% της δόσης το πρώτο τρίμηνο και το ποσοστό της επιδότησης θα υποχωρεί ως το 70% στο τρίτο τρίμηνο.
  • Για τα δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημερών, προϋπόθεση για την επιδότηση θα είναι να έχει καταλήξει ο οφειλέτης σε συμφωνία ρύθμισης με την τράπεζα και το ποσοστό επιδότησης της δόσης θα αρχίζει από 80%, καταλήγοντας στο 60%.
  • Για τα δάνεια με μεγαλύτερη καθυστέρηση, επίσης θα χρειάζεται προηγούμενη ρύθμιση με την τράπεζα και το ποσοστό της επιδότησης θα διαμορφώνεται σε 60% το πρώτο τρίμηνο, για να υποχωρεί στο 30% για το τελευταίο τρίμηνο.