Γ. Στουρνάρας στους FT: Όχι υπαναχώρηση της χώρας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times, τονίζει πως οποιαδήποτε υπαναχώρηση της χώρας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να θρυμματίσει την εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών, την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται να βγει τον Αύγουστο από οκτώ χρόνια διεθνών προγραμμάτων διάσωσης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «οι αγορές περιμένουν» να δουν αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για εφαρμογή πρόσθετων μέτρων μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος στήριξης στις 20 Αυγούστου. Δήλωσε πως θα ήταν λάθος να θεωρηθεί πως η συμφωνία ελάφρυνσης χρέους που συνήφθη με την ευρωζώνη τον Ιούνιο θα ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι μια υγιής επένδυση.

«Μόλις βρεθούμε μόνοι μας, οι αγορές θα έχουν μια σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου», σημείωσε.

«(Oι επενδυτές) θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πολιτικές. Αν αισθανθούν πως υπαναχωρούμε, θα φύγουν. Αν αισθανθούν πως τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία».

Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε τις θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα. «Χρειάζεται να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων πιο εντατικά και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές», δήλωσε ο διοικητής της TτE.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να διασφαλίσουν πως η χώρα δεν θα καταλήξει ποτέ ξανά σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση. «Κατ' ελάχιστον αναμένεται ότι το πολιτικό σύστημα έχει διδαχθεί από τα λάθη του και δεν θα τα επαναλάβει».