Γιατί οι αγορές βλέπουν ακύρωση του Brexit

Σοβαρή πιθανότητα παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. «βλέπει» η JP Morgan, μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Brexit αλλά και τη διαφαινόμενη ήττα της Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων για το σχέδιο εξόδου.

Η αμερικανική τράπεζα αναθεωρεί στο 40% -από 20% προηγουμένως- το ποσοστό ακύρωσης του Brexit και παραμονής του Λονδίνου στις τάξεις της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

Πρόκειται άλλωστε, για κάτι το οποίο έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται ολοένα και περισσότερο στο νησί. Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εμπορίου, Λίαμ Φοξ: «Τώρα είναι πιθανό το Brexit να μη συμβεί».

«Το Ην. Βασίλειο φαίνεται πως πλέον έχει την επιλογή της μονομερούς ακύρωσης του Brexit. Αυτό του δίνει το περιθώριο να λάβει επιπλέον χρόνο, προκειμένου να επιλέξει τι ακριβώς θα συμβεί» εκτιμάει ο αναλυτής της JP Morgan, Μάλκολμ Μπαρ.

Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλάζοντας άρδην την κατάσταση στο νομικό πλαίσιο του Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει και επισήμως από την Ε.Ε. στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, η πιθανότητα καταψήφισης του σχεδίου Brexit και ο κίνδυνος μίας «άτακτης» εξόδου έχουν αναζωπυρώσει τα σενάρια περί αναβολής ή ακύρωσης της αποχώρησης.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η πιθανότητα ενός «ασύντακτου» Brexit ανέρχεται πλέον μόλις στο 10% -από 20% προηγουμένως- ενώ το ενδεχόμενο μίας «συντεταγμένης» εξόδου κυμαίνεται στο 50% από 60% προηγουμένως.

Την άποψη της αμερικανικής τράπεζας φαίνεται πως συμμερίζεται και η Hermes Investment Management. «Μετά την ήττα της Τερέζα Μέι αλλά και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, το “no Brexit” αποτελεί ρεαλιστική επιλογή».

Παρότι η κυβέρνηση «ξορκίζει» ένα τέτοιο σενάριο, ο δρόμος του Brexit καθίσταται αυξημένα επικίνδυνος για τις αγορές και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας δεύτερες σκέψεις στο Λονδίνο.

Η JP Morgan, μάλιστα, δεν αποκλείει και ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο σε σχέση με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.