ΓΠΚΒ: Θετική γνώμη, αλλά με «αστερίσκους» για τον προϋπολογισμό

Τη γνώμη του για το σχέδιο του προϋπολογισμού 2022 εξέδωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής. Σε αυτή επισημαίνει θετικά στοιχεία, αλλά και υπογραμμίζει επίμονες αβεβαιότητες, όπως η εξέλιξη της πανδημίας και ο πληθωρισμός. 

Η Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2022 παρουσιάζει οριακές αλλαγές σε σχέση με το Προσχέδιο. Ο εκτιμώμενος ρυθμός μεγέθυνσης του τρέχοντος έτους έχει αυξηθεί στο 6,9% (έναντι 6,1% στο Προσχέδιο), ενώ η πρόβλεψη για το 2022 έχει παραμείνει αμετάβλητη στο 4,5%.

ΓΠΚΒ

 

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία, για το 2022 προβλέπεται μια αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2021 κατά 5 δισ. (έναντι 4,6 δισ. στο Προσχέδιο) και μια μείωση δαπανών κατά 4,65 δισ. (έναντι 6,35 δισ. στο Προσχέδιο). Κατά συνέπεια, η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2022 (σε όρους ESA) περιορίζεται στα 9,66 δισ. (5,7% του ΑΕΠ) έναντι 10,98 δισ. (6,3% του ΑΕΠ) του Προσχεδίου, και το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 (πάντα σε όρους ESA) αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 2,68 δισ. (1,4% του ΑΕΠ) έναντι 2,03 δις (1,1% του ΑΕΠ) που προέβλεπε το Προσχέδιο.

Οι αβεβαιότητες

Το ΓΠΚΒ τονίζει ότι η υλοποίηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών μεγεθών εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες. Οι σημαντικότερες είναι οι ακόλουθες: 

  • Η ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας (με τη χώρα μας να παραμένει στις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις όσον αναφορά τις υγειονομικές επιπτώσεις και την πορεία των εμβολιασμών)
     
  • Οι ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, o βαθμόw ικανότητας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και, τέλος
  • Η πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων. 

ΓΠΚΒ

 

Η ταξινόμηση αυτή, που περιγράφεται στο Κεφάλαιο 2 της Εισηγητικής Έκθεσης, αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την κατανομή των δημόσιων πόρων μεταξύ εναλλακτικών χρήσεων, και προσφέρει μια τεκμηρίωση που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το Προϋπολογισμό.

Παράλληλα, το ΓΠΚΒ, αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της παρουσίασης των επιδόσεων του Προϋπολογισμού έτους 2022 για όλους τους Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης αποτελεί θετική εξέλιξη. Αυτό διότι θα βοηθήσει ώστε στα επόμενα έτη να διαμορφωθούν νέοι κανόνες ψήφισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης, διαχείρισης και ελέγχου του Προϋπολογισμού ώστε να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται με βάση τις επιδόσεις τους οι δράσεις και τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους δημόσιους πόρους. Επιπλέον, η σταδιακή ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον Προϋπολογισμό θα βοηθήσει στην απεικόνιση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προγραμμάτων και δράσεων των δημόσιων πολιτικών.