H Ιταλία «αυγατίζει»(;) την τελευταία δόση του ESM για την Ελλάδα

Νέα δεδομένα δημιουργεί η κρίση στην Ιταλία που αναγκάζει την Ελλάδα να βάλει προς το παρόν στο συρτάρι τα σχέδια για νέες εξόδους στις αγορές.

Με τα έως τώρα δεδομένα η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης θα οδηγούσε σε μια εκταμίευση λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ, ποσό που θα χρηματοδοτούσε τρέχουσες ανάγκες, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων αλλά και το «μαξιλάρι ρευστότητας».

Το τελευταίο σχεδιάζονταν να ενισχυθεί (ήδη κινείται στα 15 δισ. ευρώ) από εκδόσεις ομολόγων με «κορωνίδα» ένα 10ετές που θα λειτουργούσε και ως μέτρο σύγκρισης (benchmark).

Δεδομένων των εξελίξεων όμως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές. Σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM δήλωσε ότι ένα από τα ανοικτά θέματα για την Ελλάδα είναι και το μέγεθος της τελευταίας δόσης που θα χρησιμοποιηθεί για να «χτιστεί ένα ευμεγέθες μαξιλάρι ρευστότητας».

Η απόφαση αναμένεται να ληφθούν «πακέτο» με αυτή για το χρέος. Αλλώστε ότι δοθεί σε δόση θα αφαιρεθεί από τα εναπομείναντα κονδύλια του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ. Θυμίζεται ότι έως σήμερα η χώρα έχει χρησιμοποιήσει τα 45,9 εξ αυτών και υπάρχουν σχέδια να αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα σε δράσεις όπως η εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ή και κάποιων από τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος.