Η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

 


Για πρώτη φορά στα χρονικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε προϋπολογισμό κράτους-μέλους, της Ιταλίας. Η Κομισιόν ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να καταθέσει εκ νέου αναθεωρημένο τον προϋπολογισμό του 2019, υπό την απειλή ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.
H Ρώμη έχει διορία τριών εβδομάδων, έως τις 13 Νοεμβρίου 2018, ώστε να καταθέσει το αναθεωρημένο προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.
Σημειώνεται ωστόσο η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος είναι χρονοβόρα, καθώς θα απαιτηθούν τουλάχιστον 5-6 μήνες έως ότου επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας, σε περίπτωση που παραμείνει το αδιέξοδο Ρώμης - Βρυξελλών.
Νωρίτερα, μιλώντας στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte διέψευσε τις πληροφορίες περί ύπαρξης Plan B για αλλαγές στο προσχέδιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει όλες τις πλευρές, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Νωρίτερα, η εφημερίδα Il Messangero μετέδωσε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό εάν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά στα σχέδια της.

Dombrovskis (Κομισιόν): Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας - Έχει διορία 3 εβδομάδων

«Η Ιταλία δεν τηρεί τους κανόνες» σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
«Ζητήσαμε από την Ιταλία να αλλάξει τον προϋπολογισμό της για το 2018.
Η χώρα έχει περιθώριο τριών εβδομάδων να το πράξει.
Η Ευρωζώνη στηρίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών.
Η Ιταλία δεν τηρεί τους κανόνες που ισχύουν», τόνισε.
Και πρόσθεσε πως ίναι λάθος κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία, να προσπαθούν να διαχειριστούν το χρέος τους μέσω αύξησης του.
«Το κόστος εξυπηρέτησης του ιταλικού χρέους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Για παράδειγμα το 2017 η Ιταλία δαπάνησε τα ίδια κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους της με αυτά που έδωσε για τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας», εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο Dombrovskis υπογράμμισε ότι το τεράστιο χρέος της Ιταλίας ουσιαστικά υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενιών της χώρας, ενώ καθιστά πολύ πιο ακριβή την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και τα δάνεια που μπορεί να χρειαστεί να λάβουν οι καταναλωτές

Conte: Δεν υπάρχει Plan B για τον προϋπολογισμό - «Όχι» σε αλλαγές στη βάση του σχεδίου μας

Τα περί ύπαρξης Plan B όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 απέρριψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
«Δεν τίθεται θέμα Plan Β σχετικά με τον προϋπολογισμό» δήλωσε ο Conte εν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν είναι αποδεκτές παρεμβάσεις στη βάση του προϋπολογισμού.
«Δεν μπορώ να δεχθώ αλλαγές στη βάση του προϋπολογισμού» τόνισε.

Salvini: Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις για τον προϋπολογισμό, αλλά δεν υποχωρούμε

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό εξέφρασε για ακόμα μία φορά, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Matteo Salvini.
«Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις σχετικά με τον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε» δήλωσε και πρόσθεσε «ο μόνος θεσμός που μπορεί να βελτιώσει τον προϋπολογισμό είναι η ιταλική βουλή».
Σημειώνεται ότι σήμερα (23/10/2018) αναμένεται η απόφαση της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

To Plan Β της Ρώμης

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 και τη διαμάχη με τις Βρυξέλλες, υπάρχει Plan B, υποστηρίζει η Il Messangero.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Il Messagero, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό εάν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά στα σχέδια της και το spread εκτοξευθεί.
Πρόκειται, δηλαδή για ένα Plan B που περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό των μέτρων για τις συντάξεις και το βασικό εισόδημα, τα οποία θα μπορούσαν να αναβληθούν ή και να ακυρωθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Κομισιόν.
Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.
Γι' αυτό και η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Κομισιόν.
«Ακόμα και ο Salvini είναι έτοιμος να συναντήσει τους μισητούς Juncker και Moscovici.
Την ίδια στιγμή, ο Tria επεσήμανε "εάν οι δείκτες του ελλείμματος και του χρέους δεν κινηθούν βάσει των προβλέψεων, η κυβέρνηση θα παρέμβει εφαρμόζοντας όταν τα απαραίτητα μέτρα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Τέλος, η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει και στην παρέμβαση της ΕΚΤ σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της La Stampa, η Ρώμη ελπίζει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ιταλικά assets εάν χρειαστεί.