Η μεγάλη ζήτηση για το 10ετές ελληνικό ομόλογο έριξε την απόδοση στο 3,9%.

Την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από το Μάρτιο του 2010 πραγματοποίησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, με απόδοση (επιτόκιο) που ξεκίνησε από το 4,125%, αλλά γρήγορα υποχώρησε στο 3,9%.

Η υποχώρηση της απόδοσης οφείλεται στην μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο, η οποία εκδηλώθηκε με προσφορές αγορών που ανήλθαν συνολικά σε 11,3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό πουη ζητούσε το ελληνικό Δημόσιο ήταν μόνο 2 δισ. ευρώ.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, έχει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό και πραγματοποιείται σε συνθήκες αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. Η δυναμική αυτή, είχε αναπτυχθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες και εμπεδώθηκε με την είδηση της διπλής αναβάθμισης του αξιόχρεου από την Moody’s.

Οπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse και HSBC.

Στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ αναφερεται ότι η δημοπρασία για την κοινοπρακτική έκδοση θα διενεργηθεί «στο άμεσο μέλλον», ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, ωστόσο, όλα δείχνουν πως σήμερα θα είναι η «μέρα της κρίσης».

Η απόδοση του 9ετούς (πρώην 10ετούς) ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 διαμορφώθηκε χθες στο 3,674% (στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006) και άρα στη 10ετία η απόδοση τοποθετείται στο 3,85%, αλλά όπως και στο 5ετές αναμένεται να πέσει χαμηλότερα.

Η έκδοση κρατικού 10ετούς ομολόγου, η υποχώρηση των αποδόσεων στις αγορές, η βελτίωση του κλίματος στο χρηματιστήριο και το μπαράζ πρωτοβουλιών για τα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στους σχεδιασμούς των τραπεζών για έξοδο στις αγορές με μικρά ομόλογα και τιτλοποιήσεις δανείων.
Agency Rating Outlook Date
Moody’s B1 stable Mar 01 2019
Fitch BB- stable Aug 10 2018
S&P B+ positive Jul 20 2018
DBRS B (high) positive Jun 29 2018