«Στα ύψη» οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη - Στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα το φυσικό αέριο

Ενώ μαίνεται η ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό, εν μέσω της ανόδου στο κόστος του φυσικού αερίου.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για το 2023 ενισχύθηκαν έως και 3,7%, φτάνοντας τα 477,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή είναι σχεδόν 6 φορές μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ έχει διπλασιαστεί μέσα στους τελευταίους 2 μήνες.

Τα συμβόλαια ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας, το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ανεβαίνουν 4,95%, φτάνοντας τα 230,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κινούμενα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών. Πρόσκαιρα, έφτασαν να κερδίζουν έως τα 231,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ανησυχία για τον χειμώνα

Οι αγορές ανησυχούν για το εάν τα περιορισμένα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορέσουν να παράξουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τον ερχόμενο χειμώνα. Η συνολική δυνατότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη Γαλλία είναι πολύ χαμηλή, «μαυρίζοντας» τις δυνατότητες εξαγωγών για τους επόμενους μήνες, ανέφερε το Bloomberg.

Οι αυξημένες τιμές ενέργειας «τρώνε» τα εισοδήματα των νοικοκυριών, αυξάνοντας το κόστος από την παραγωγή των φαγητών έως τη θέρμανση. Η ενεργειακή κρίση ωθεί υψηλότερα τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, πιέζοντας τις αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή σε διψήφια ποσοστά.