Κάτω από το 2% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, εν μέσω ευνοϊκού κλίματος που διαμορφώνουν στις αγορές οι προσδοκίες για έναν νέο γύρο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων. Στη διάρκεια της ημέρας, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε στο 1,96%.

Τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα βρίσκονται στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος και προσελκύουν αγοραστές, επειδή οι αποδόσεις τους είναι ακόμη πολλαπλάσιες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών – πολλά από τα οποία έχουν μάλιστα αρνητικές αποδόσεις.

Το 2% που προσφέρει τώρα το ελληνικό 10ετές είναι για τους διεθνείς «συντηρητικούς» επενδυτές απόδοση «αστρονομική» σε σχέση με το -0,37% του γερμανικού, το 0,68% του κυπριακού ή το 0,42% του πορτογαλικού.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις θετικές δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές της χώρας, εξηγεί τη συνεχή άνοδο τιμών/αποκλιμάκωση αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.

Οι ελληνικοί τίτλοι ενισχύονται σήμερα και στο ξεκίνημα των συναλλαγών σημείωσαν νέα ιστορικά ρεκόρ.
Η απόδοση του 10τούς έπεσε στο 2,011% και αργότερα στο 1,96%, που είναι το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό. Επισημαίνεται ότι κατά την έκδοση του τον περασμένο Μάρτιο είχε διατεθεί με απόδοση 3,900%. Αυτή η αποκλιμάκωση αντιστοιχεί σε μεγάλη άνοδο της τιμής του στη δευτερογενή αγορά, που «μεταφράζεται» σε εντυπωσιακά κέρδη για τους επενδυτές.

Η απόδοση του 5ετούς βρίσκεται τώρα σε ιστορικό χαμηλό, στο 1,042%, υποχωρώντας κατά 5 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο.

Του αντίστοιχου ιταλικού είναι 0,777%, του πορτογαλικού -0,248% (αρνητική) και του γερμανικού -0,720% (επίσης αρνητική: αντί να πάρουν τόκους, οι επενδυτές θα εισπράξουν στη λήξη του λιγότερα απ’ όσα πλήρωσαν)