Κάτω από το 4% έπεσε το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Κάτω από 4% περνάει το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, στο 3,98%, σημειώνοντας καθοδική κίνηση κατά 6,7 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, το επιτόκιο του ελληνικού 5ετούς υποχωρεί στο 2,98%, σημειώνοντας πτώση κατά 5,8 μονάδες βάσης.

Με επιτόκιο 3,6% και κουπόνι 3,45% έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Οι προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ και σε αυτά περιλαμβάνονται 540 εκατ. ευρώ που είχαν τοποθετήσει οι ανάδοχοι. Ενδιαφέρον εκφράστηκε «από καλές εταιρείες», σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Η προσοχή των επενδυτών διεθνώς στρέφεται και στην ψηφοφορία αργότερα μέσα στη μέρα στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit, στις επικείμενες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, αλλά και στη διήμερη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, υπήρξε κάποια ανοδική τάση στις αποδόσεις από τη νέα προσφορά -το Βέλγιο προκάλεσε έκπληξη στις αγορές με την ανακοίνωση σχεδίων για πώληση 30ετούς ομολόγου μέσω κοινοπραξίας τραπεζών. Η Γερμανία επίσης προχωράει στην πώληση 5 δισ. ευρώ σε διετή ομόλογα την Τρίτη.

Μετά τις ισχυρές πτώσεις του περασμένου μήνα, οι επικείμενες πωλήσεις θεωρούνται σημαντικός δείκτης κλίματος.

Η Αυστρία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου μέσω κοινοπραξίας τραπεζών, ενώ και η Ελλάδα ανακοίνωσε την έκδοση νέου 5ετούς -στην πρώτη κίνησή της μετά από έναν χρόνο.

Οι περισσότερες αποδόσεις κυμαίνονται χαμηλότερα κατά 0,5 και 1 μονάδα βάσης, σε ημερήσια βάση.

Το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς διατηρείται στο 0,20%, του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί ελαφρώς, στο 0,61%, του βρετανικού αντίστοιχου τίτλου κινείται ανοδικά κατά σχεδόν μία μονάδα βάσης, στο 1,27%, του ισπανικού με ίδια κίνηση φτάνει στο 1,23%, ενώ του ιταλικού 10ετούς κυμαίνεται 1,8 μονάδα βάσης χαμηλότερα, στο 2,64%.