Λαγκάρντ: Θα εξετάσουμε τα δεδομένα για νέες αυξήσεις μετά τον Μάρτιο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων κατά άλλη μισή μονάδα τον επόμενο μήνα, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παραμένουν αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

«Το τι θα επακολουθήσει εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα» ανέφερε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στη φιλανδική τηλεόραση, σύμφωνα με το Bloomberg. «Θα εξετάσουμε όλα τα νούμερα -τον πληθωρισμό, το κόστος εργασίας, τις προβλέψεις και θα αποφασίσουμε ποιο μονοπάτι νομισματικής πολιτικής θα διαβούμε στη συνέχεια».

Η επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο «είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την οικονομία» ανέφερε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη φιλανδική τηλεόραση.

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και επισήμανε ότι η ΕΚΤ «εξετάζει τους μισθούς και τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις πάρα πολύ στενά».

«Είναι αρκετά φυσιολογικό να βλέπουμε αυτή την περίοδο τον πληθωρισμό ως κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συνδικάτων και των ενώσεων των εργοδοτών», ανέφερε. «Κατά την παρούσα χρονική στιγμή, για το σύνολο της Ευρωζώνης, δεν βλέπουμε αυτό το σπιράλ πληθωρισμού – μισθών, πληθωρισμού – μισθών», επισήμανε.