Με 154 ψήφους υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

 

Με 154 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019.

Σε σύνολο 297 βουλευτών, που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Υπέρ ψήφισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.

«Ναι» στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες δαπάνες» ψήφισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή κόντρα μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα αλλά και την έντονη αντιπαράθεση του Προέδρου της ΝΔ με τον Ν. Βούτση.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη πως «εκεί που αποτύχατε εσείς, πετύχαμε εμείς. Αποδεικνύετε ότι δεν είστε ευρωπαϊστής και χρησιμοποιείται συνθήματα Μιχαλολιάκου».

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά την πολιτική σας απάτη, που τώρα βαφτίζετε αυταπάτη”. Πρόσθεσε ότι “τινάξατε στον αέρα τις προσπάθειες του ελληνικού λαού οδηγώντας τη χώρα σε τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο”.
Τσίπρας: Ολισθηρό δρόμο ακολούθησε ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε ολισθηρό δρόμο κατήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή λέγοντας ότι τον είδαμε να κατηγορεί πολιτικούς αντιπάλους ως μειοδότες. Να φτάνει το κατώτατο σκαλί της αθλιότητας και να κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας ότι πούλησε την Μακεδονία στους εταιρούς για να σώσει τις συντάξεις. «Η συναλλαγή θέλει δυο, γιατί δεν κατονομάζετε με ποιον έκανα τη συναλλαγή;»

Αποδεικνύετε ότι δεν είστε ευρωπαϊστής και χρησιμοποιείται συνθήματα Μιχαλολιάκου κατήγγειλε ο πρωθυπουργός. Στο Συνέδριο της ΝΔ είπατε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γι’ αυτά που κάνει αλλά γι’ αυτά που πιστεύει. «Τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν όταν άνοιξαν τα ξερονήσια», τόνισε.

Με αφορμή την «άθλια» όπως την χαρακτήρισε επίθεση στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι και πάλι η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ηθικό αυτουργό της τρομοκρατίας». Είχαμε να ακούσουμε τόσο άθλια κατηγορία από τότε που κάποιοι ακραίοι στην ΝΔ το 1980 κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως «αρχηγό της 17 Νοέμβρη», είπε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για όσα συμβολίζουν

“Διπλή” επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία και το κλίμα διχασμού που καλλιεργείται εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό σημείωσε πως “η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά την πολιτική σας απάτη, που τώρα βαφτίζετε αυταπάτη”, προσθέτοντας “τινάξατε στον αέρα τις προσπάθειες του ελληνικού λαού οδηγώντας τη χώρα σε τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο”.

Αναφερόμενος στην καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη Νέα Δημοκρατία σημείωσε “καταψηφίζουμε την Kυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού. Την Κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της βαριάς μακροχρόνιας λιτότητας. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων.

Καταψηφίζουμε την Κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Δεν σας καταψηφίζουμε μόνο εμείς αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Eλλήνων ”, υπογράμμισε.
Η κόντρα Μητσοτάκη-Βούτση

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είχε σφοδρή σύγκρουση με τον Νίκο Βούτση. Ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Νίκο Βούτση να επιβάλλει την τάξη, λέγοντας “είστε Πρόεδρος της Βουλής όχι του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Αυτόν τον αυταρχισμό αλλού, όχι στον Πρόεδρο της Βουλής. Αυταρχισμός και αλαζονεία αλλού” είπε ο Νίκος Βούτσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά “χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας αλλιώς κατεβείτε κάτω”.

Το λόγο πήρε εκ νέου ο Νίκος Βούτσης για να πει “κύριε Μητσοτάκη κάνετε τεχνητή ένταση” και τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά εκ νέου “δεν μπορείτε να επιβάλλεται την τάξη” και να μιλά για μεροληψία εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας.

Το λόγο πήρε για μια ακόμη φορά ο Νίκος Βούτσης, που σημείωσε “δεν βρίσκεστε σε τάξη σχολείου ούτε σε συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο καθένας το ρόλο του”. Για να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης “άλλωστε όπως είπατε κι εσείς είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο καθένας παίρνει το ρόλο του”, με το Νίκο Βούτση να λέει “ο καθένας το ρόλο του αλλά εσείς είστε τέσσερα χρόνια τώρα σε προεκλογική περίοδο".
Γεννηματά: Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση για να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία

“Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ακραία πόλωση, που ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία καλλιεργούν” σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για “κατασκευασμένες κοκορομαχίες”.

Η ίδια εξαπέλυσε πυρά στα δύο κόμματα για ένα “μεγάλο αλισβερίσι” αναζητώντας πρόθυμους βουλευτές για το ¨ναι” ή το ¨όχι”.

Κατά την τοποθέτηση της σημείωσε πως “δεν πάμε πουθενά με αυτό το τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα, η χώρα χρειάζεται συνεννόηση για να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία”. Επισημαίνοντας πως “δεν πρέπει να γίνουμε όλοι ίδιοι. Άλλο οι πολιτικές διαφορές και άλλο οι κατηγορίες για προδότες, δωσιλόγους, γερμανοτσολιάδες και για πολιτική ρεβάνς».
Θεοδωράκης: Η οικονομία έχει αντοχές μέχρι την άνοιξη

Να επιβραβευτούν στις επόμενες εκλογές οι δυνάμεις που ποτέ δεν κορόιδεψαν ζήτησε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, χτυπώντας καμπανάκι πως “τελειώνει ο χρόνος της χώρας”. Συνέχισε επισημαίνοντας πως “τη νέα χρονιά πρέπει η χώρα να αλλάξει σελίδα” και πρέπει οι πολίτες να αποφύγουν τα λάθη του πρόσφατου και του μακρινού παρελθόντος.

“Η οικονομία έχει αντοχές μέχρι την άνοιξη, τότε πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου” σημείωσε και πρόσθεσε “αν δεν γίνει και πάει στο μαξιλάρι τότε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο αλλά χρεωκοπία”, τόνισε.
Καμμένος: Ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας

"Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας. Μια ημέρα που γίνεται πράξη μια δέσμευση απέναντι στο έθνος, απέναντι στους προγόνους μας αλλά και απέναντι στις πολιτικές μας δεσμεύσεις που αναλάβαμε πριν συγκροτήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ", είπε ξεκινώντας την ομιλία του, στη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

"Ήταν μια δέσμευση που περιλαμβανόταν στην ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να φτάσουμε στη συζήτηση ενός προϋπολογισμού που δεν κατέχεται από μνημόνια, ενός προϋπολογισμού που δεν θα υποδεικνύεται από τους πιστωτές, ενός προϋπολογισμού που θα ανακτά την εθνική κυριαρχία της χώρας", υπογράμμισε.
Λεβέντης: Τα μέτρα ανακούφισης είναι μέτρα ελεημοσύνης

«Η χώρα χρειάζεται χάραξη μιας άλλης οικονομικής πολιτικής και η οποία πάντως δεν θα βασίζεται στην ελεημοσύνη» δήλωσε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2019, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ακόμη, ο κ. Λεβέντης διαφώνησε με τα αναδρομικά σε δικαστές και καθηγητές ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι «το μέρισμα δεν μοιράστηκε δίκαια στους πιο φτωχούς» και πρότεινε την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα ανακούφισης είναι μέτρα ελεημοσύνης».