Μεταβιβάζονται σε funds 50.000 πρώτες κατοικίες

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και την υλοποίηση προγραμμάτων πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων μπαίνουν φέτος στο κάδρο τα στεγαστικά με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, γράφει η Αναστασία Παπαϊωάννου στο euro2day.gr.

Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το 2019 θα πωληθούν/τιτλοποιηθούν 5-6 δισ. ευρώ «κόκκινα» στεγαστικά και το εντυπωσιακό είναι ότι έχει χαμηλώσει σημαντικά ο πήχης της αξίας του υπολοίπου του δανείου στην περιοχή των 50.000-80.000 ευρώ. Το 50%-60% των εν λόγω δανείων φέρουν ως εγγύηση/ενέχυρο την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη και με δεδομένο το στοιχείο ότι τα 5-6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 δάνεια, προκύπτει ότι τουλάχιστον 50.000 πρώτες κατοικίες θα περάσουν στον έλεγχο των ξένων funds και η διαχείρισή τους θα ανατεθεί στις εξειδικευμένες εταιρείες.

Η αρχή της νέας πραγματικότητας αναμένεται να γίνει με το πρώτο πακέτο πώλησης κόκκινων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ από τη Eurobank και σύμφωνα με πηγές, το 60% των εν λόγω δανείων αφορούν σε δάνεια με ενέχυρο πρώτες κατοικίες. Έως σήμερα τα δάνεια που είχαν πουληθεί σε ξένα funds ήταν καταναλωτικά χωρίς καμία εξασφάλιση (σ.σ. χωρίς δηλαδή εγγυήσεις) και μικρών επιχειρήσεων χωρίς όμως λειτουργική δραστηριότητα, που είχαν εγγυήσεις.

Επρόκειτο για «ήπιου χαρακτήρα» πωλήσεις, καθώς δεν άγγιζαν το σπίτι του δανειολήπτη. Η πώληση στεγαστικών δανείων θα συνεχισθεί και το 2020 καθώς οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει να προχωρήσουν του χρόνου σε πώληση/τιτλοποίηση επιπλέον 5 δισ. στεγαστικών δανείων.

Οι πωλήσεις σε συνδυασμό με τη μετατόπιση των πλειστηριασμών σε χαμηλότερης αξίας δάνεια και ακίνητα αναμένεται να συνθέσουν το σκηνικό τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.

Η «συγκατοίκηση» με τα funds

Μετά την πώληση του κόκκινου στεγαστικού δανείου πακέτο με το ακίνητο που το συνοδεύει, ο δανειολήπτης θα βρεθεί σε μια νέα κατάσταση και θα πρέπει να συνεννοηθεί με τους εκπροσώπους/υπαλλήλους της εταιρείας που θα διαχειρίζεται για λογαριασμό του fund το δάνειό του αλλά και το σπίτι του.

Εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών που ήδη εδρεύουν στην Αθήνα τονίζουν ότι ετοιμάζουν σειρά από λύσεις για τους δανειολήπτες, οι οποίες δεν στηρίζονται σε απλές ρυθμίσεις του δανείου αλλά σε πιο δραστικά μέτρα, που ορισμένα εξ αυτών οδηγούν στην αλλαγή κατοικίας, μέσω της πώλησης του ακινήτου.

Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφορά μεταξύ των λύσεων που προσέφεραν έως σήμερα οι τράπεζες σε σχέση με τις λύσεις που θα αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα άμεσα στην ελληνική αγορά από τα ξένα funds: Οι ξένες εταιρείες δεν έχουν πρόβλημα και αυστηρές δεσμεύσεις κεφαλαιακού χαρακτήρα όπως οι ελληνικές τράπεζες, άρα μπορεί να είναι πιο ευέλικτες σε «κούρεμα» χρέους.

Από την άλλη πλευρά, αν ο δανειολήπτης δεν συνεργαστεί ή διαθέτει περιουσία, οι ξένοι θα είναι πιο «δραστικοί» στην οριστική διευθέτηση του προβλήματoς, επιστρατεύοντας όλα τα νόμιμα μέσα όπως τον πλειστηριασμό κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα στο euro2day.gr