Μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις θα χορηγούνται σε μικρομεσαίους

Δάνεια ύψους μέχερι 25.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσει θα χορηγούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την εκπαίδευση.

Η χορήγηση των μικροδανείων προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Τα δάνεια θα πρέπει να προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών, για κεφάλαιο κίνησης, για απόκτηση εξοπλισμού αλλά και για την εξασφάλιση αυτοτελών εγγυήσεων επιχειρήσεων έως το όριο των 25.000 ευρώ. Οι εγγυήσεις αυτές δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων.

Προβλέπεται επίσης χρηματοδότηση έως 10.000 ευρώ για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση ή η μετεκπαίδευση φυσικών προσώπων, ενώ το ποσό μπορεί να φτάσει έως 25.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για στήριξη ευάλωτων ομάδων, κυρίως ανέργων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαιούχοι των επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων είναι πολύ μικρές οντότητες, φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι και φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Δικαιούχοι των προσωπικών χρηματοδοτήσεων είναι, μεταξύ άλλων, φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη δαπανών σχετιζόμενων άμεσα ή έμμεσα με την εκπαίδευση ή μετεκπαίδευσή τους ή σχέση μαθητείας, δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Οι δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής και οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, θα προσδιοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.