Νέα επιταγή κατά της ακρίβειας εν όψει

«Επιταγή ακρίβειας», εκτός από το νέο τρίμηνο fuel pass που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδος και την επιδότηση ρεύματος που ήδη «τρέχει», σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, οι νέες παρεμβάσεις είναι πλέον μονόδρομος για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και οι επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας σε όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην κοινωνία και, όπως λένε χαρακτηριστικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, «οι φωτιές πρέπει να σβήσουν πριν φουντώσουν», με τη σκέψη φυσικά στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όποτε κι αν αυτές έρθουν.

Στο πλαίσιο αυτό δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι το fuel pass 2 θα αφορά και τη βενζίνη και το diesel, ενώ υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο να δοθεί στους δικαιούχους με διαφορετική κλιμάκωση, δηλαδή περισσότερα χρήματα για τους ευάλωτους και λιγότερα σε υψηλότερα εισοδήματα, με το ποσό της επιδότησης να φτάνει και τα 70 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι η ενίσχυση από 30 – 50 ευρώ που ήταν στην πρώτη φάση θα ανέλθει σίγουρα στη δεύτερη στα 40 – 60 ευρώ, ενώ τα 70 ευρώ εξετάζονται ως ενίσχυση σε ειδικές κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας.

Το σίγουρο είναι ότι το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) θα αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει για την επιδότηση ρεύματος, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία, αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Στα σχέδια πάντως του πρωθυπουργικού γραφείου είναι και δεύτερη «επιταγή ακρίβειας» εντός του καλοκαιριού, με στόχο πάντα, όπως υποστηρίζουν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τη στήριξη αποκλειστικά των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ακριβώς είχε γίνει και με την πρώτη «επιταγή» το Πάσχα, οπότε δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για να δοθεί μια νέα «επιταγή ακρίβειας» απαιτείται να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος 250 έως 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τη λάβουν και πάλι κατηγορίες δικαιούχων όπως το Πάσχα:

1. Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού: Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ανήλθε σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος ακρίβειας ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά, και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

2. Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Επίδομα ακρίβειας ύψους 200 ευρώ έλαβαν 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.

3. ΑμεΑ: Επίδομα ακρίβειας με τη μορφή ενίσχυσης ύψους 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.

4. Δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος: Για 241.282 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το επίδομα ακρίβειας ήταν η καταβολή διπλής δόσης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το κόστος του μέτρου θα είναι τα 50,9 εκατ. ευρώ.

Προς κατάθεση και δεύτερου προϋπολογισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να καταθέσει και δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό μέχρι τον Σεπτέμβριο, μετά από αυτόν του Απριλίου, που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ. Στο νέο αυτό «πακέτο» το μέτρο των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, εκτός απροόπτου, θα μονιμοποιηθεί και παράλληλα από το 2023 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύει για όλους, δηλαδή θα επεκταθεί τόσο στους δημοσίους υπαλλήλους όσους και τους συνταξιούχους, χωρίς να αποκλείονται και παρεμβάσεις στο τέλος επιτηδεύματος που βαρύνει όλους τους επαγγελματίες. Άλλωστε, τα εν λόγω μέτρα αποτελούν κυβερνητικές δεσμεύσεις και στα οποία έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί ο πρωθυπουργός, επιδίωξη του οποίου ανάλογα πάντα με τις δημοσιονομικές αντοχές να έχουν υλοποιηθεί πριν από την προσφυγή στις κάλπες.

Πηγή: politicus.gr