Νέο «άλμα» του πληθωρισμού: 4,3% στην Ελλάδα - 4,9% στην Ευρωζώνη

Nέα υψηλά κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο εξαιτίας της ανοδικής πορείας των τιμών στην ενέργεια οι οποίες  πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε  η Eurostat, τον Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 4,3% το Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο και 1,9% το Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,9% από 4,1% τον Οκτώβριο και 3,4% το Σεπτέμβριο. Βασικές αιτίες της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση  αυξήθηκαν κατά  27,4% και ακολουθούν οι υπηρεσίες με αύξηση κατά 2,7%, τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 2,4% και τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά κατά 2,2%.   

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου, σε ετήσια βάση το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 132,4%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45% και η βενζίνη κατά 22,3%.

Αντίστοιχα αυξήσεις καταγράφηκαν και σε είδη διατροφής τα οποία μέσα σε ένα χρόνο το ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 22,1%, το αρνί και το κατσίκι κατά 16,3%, τα νωπά λαχανικά  κατά 9,8%, οι πατάτες κατά 9,1%,  τα πουλερικά 8,5%.