Νέο πληθωριστικό κύμα τον Μάιο – Τι θα γίνει με fuell pass, ΕΦΚ και ΦΠΑ

Ισχυρές παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά και όλα δείχνουν ότι τον Μάιο θα καταγραφεί ένα ακόμη ρεκόρ, με ανοικτό το ενδεχόμενο ο δείκτης να υπερβεί ακόμη και το 11%.

Άλλωστε η απόσταση από το 10,2% με το οποίο «έτρεξε» τον Απρίλιο δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλη, πολύ δε περισσότερο όταν οι αιτίες αυτής της πρωτοφανούς ανόδου είναι το ίδιο ή περισσότερο ενεργές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών βρίσκονται και οι τιμές των υγρών καυσίμων λόγω του συνδυασμού της ανόδου των διεθνών τιμών και της υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών συνθηκών είναι η αλυσιδωτή επιβάρυνση του συνόλου των τομέων της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή από τον πρωτογενή, τη μεταποίηση έως και τις υπηρεσίες.

Πέρα από τους λογαριασμούς για ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και καύσιμα, που κινούνται συνεχώς  ανοδικά, καθημερινό τείνει να καταστεί πλέον το φαινόμενο και της αύξησης των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς το υψηλότερο κόστος παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Fuel pass και τον Ιούνιο

Το ενδεχόμενο να επεκταθεί και τον Ιούνιο η επιδότηση των υγρών καυσίμων άφησε ανοιχτό ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά απέκλεισε, για δημοσιονομικούς λόγους, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Ερωτώμενος για το εάν θα επεκταθεί το fuel pass και τον Ιούνιο σημείωσε: «Μήνα μήνα βλέπουμε την εξέλιξη. Πιστεύω πως τελικά ναι».

Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε καύσιμα και βασικά αγαθά αντίστοιχα, ο κ. Γεωργιάδης το απέκλεισε
λόγω του υψηλού χρέους, όπως εξήγησε. Παρότι χαρακτήρισε ως «παρά πολύ δύσκολη την κατάσταση», απέκλεισε τη μείωση
των φόρων στα καύσιμα (ΕΦΚ και ΦΠΑ), καθώς κάτι τέτοιο θα είχε δημοσιονομική επίπτωση.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων απάντησε ότι «το έχουν πράγματι κάνει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως οι περισσότερες. Τέσσερις χώρες το έχουν κάνει. Οι υπόλοιπες δεν το έχουν κάνει, για τους ίδιους λόγους που δεν το κάνουμε και εμείς» είπε, για να προσθέσει: «Δεν γίνεται να μειώσουμε τα έσοδα του κράτους και να αυξήσουμε τις δαπάνες τη στιγμή που η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ σε όλο τον κόσμο».

Η ακρίβεια εξακολουθεί να καλπάζει στο καλάθι της νοικοκυράς, ενώ ακόμα πιο πικρός αναμένεται να είναι ο καφές και το ψωμί
ακόμα πιο ξερό, αφού και στις δύο κατηγορίες έγκειται νέος γύρος αυξήσεων τιμών το προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα, σχεδόν βέβαιες θεωρούνται οι ανατιμήσεις σε προϊόντα με βάση το αλεύρι και το ηλιέλαιο, καθώς η τιμή του σταριού έχει υπερτετραπλασιαστεί, τα γαλακτοκομικά και το κρέας λόγω της εκτίναξης των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας, ενώ και τα φρέσκα οπωροκηπευτικά διατηρούν την ανοδική τροχιά. Ανατιμήσεις αναμένονται και στις μπίρες, στα αναψυκτικά, στα όσπρια, στα ζαχαρώδη, ενώ την ίδια στιγμή η εκτόξευση στο κόστος πλαστικού, αλουμινίου, χαρτιού που επιβαρύνει τα υλικά συσκευασίας συμπαρασύρει στο γαϊτανάκι των αυξήσεων και τα καθαριστικά είδη και λοιπά είδη οικιακού εξοπλισμού, αλλά και τα είδη προσωπικής φροντίδας.

Πηγή: politicus.gr