Νόμος Κατσέλη: Άρση τραπεζικού απορρήτου αλλά και μαζικά κουρέματα δανείων

Αυτόματη άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη στις 15 Σεπτεμβρίου προβλέπει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Από την ημερομηνία εκείνη, όσοι δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και δεν έχουν δώσει έγκριση για άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, θα δουν το τελευταίο να αίρεται αυτόματα, αφού ο νόμος το προβλέπει.

Εφόσον οι δανειολήπτες φέρουν αντίρρηση θα χάνουν την προστασία του νόμου Κατσέλη, όπως επίσης προβλέπει ο νόμος.

Η διαδικασία άρσης απορρήτου και ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των τραπεζών έχει στόχο να εντοπίσει εκείνους που διαθέτουν καταθέσεις για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και επομένως δεν δικαιούνται προστασίας.

Και τούτο προκειμένου να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να φύγουν από την προστασία του νόμου Κατσέλη, προκειμένου στη συνέχεια οι τράπεζες να προτείνουν κουρέματα στεγαστικών δανείων με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να χρειαστεί να ολοκληρωθεί  η δικαστική διαδικασία, σε εκείνους που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τραπεζών, το επόμενο διάστημα θα γίνουν μαζικές προτάσεις διευθέτησης των δανείων που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη, προκειμένου οι υποθέσεις να κλείσουν χωρίς η υπόθεση να φτάσει στην εκδίκαση.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν λίγο-πολύ την ρύθμιση στην οποία θα κατέληγε το Δικαστήριο και θα προβλέπουν κουρέματα δανείων έως και 50%, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο δικαιολογείται από την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Πηγή: euro2day.gr