Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πρώτα θα σταματήσουν οι αγορές ομολόγων και μετά θα αυξηθούν τα επιτόκια

 

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ο τερματισμός του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) δεν θα πρέπει να συμβεί τον Ιούλιο”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Correo.

Τα επιτόκια θα αυξηθούν στη συνέχεια και αυτό μπορεί να συμβεί εντός “μηνών, εβδομάδων ή ημερών. Ο Ιούλιος είναι ένας πιθανός μήνας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί τότε”, είπε.

Αντιμέτωποι με τον πληθωρισμό ρεκόρ στην ευρωζώνη, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιέζουν ώστε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία να γίνει τον Ιούλιο. Οποιαδήποτε απόφαση “θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις του Ιουνίου”, δήλωσε.

Χωρίς να θέλει να προκαταλάβει αυτές τις προβλέψεις, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι “μια σημαντική εξασθένηση της ανάπτυξης” είναι ήδη αισθητή.

“Ακόμη και έτσι, το 2022 η ανάπτυξη θα είναι θετική”, είπε. “Και αν επιμείνουμε στον τεχνικό ορισμό της ύφεσης -δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης- προς το παρόν αυτό είναι κάτι που δεν το βλέπουμε”.

“Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει αυξήσεις μισθών που θα έθεταν τον στόχο της ΕΚΤ για τις τιμές του 2% μεσοπρόθεσμα σε κίνδυνο, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι πρόκειται για καθυστερημένο δείκτη”, τόνισε ακόμη.

“Τα ονομαστικά επιτόκια για το δημόσιο χρέος έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά τα ασφάλιστρα κινδύνου παραμένουν σχετικά σταθερά. Ο κίνδυνος κατακερματισμού δεν έχει υλοποιηθεί”, πρόσθεσε.

“Με αυτά τα επίπεδα πληθωρισμού, τα επιτόκια δεν θα είναι τόσο χαμηλά όσο ήταν τα τελευταία χρόνια και οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν γι’ αυτό. Το κλειδί, επίσης από την άποψη των αγορών, είναι να υπάρχουν αξιόπιστες προτάσεις”.

Πηγή: politicus.gr