Ο Dax κάτω από τις 12.000 μονάδες για πρώτη φορά σε δύο χρόνια - Φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού

Οι ζοφερές προοπτικές για τη γερμανική οικονομία ώθησαν για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τον Dax κάτω από τις 12.000 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο κορυφαίος γερμανικός δείκτης συνέχισε σήμερα την πτωτική του πορεία, υποχωρώντας μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 11.926 μονάδες. «Τα νεύρα είναι στα άκρα» γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt , εξηγώντας ότι «οι φόβοι για  την άνοδο του πληθωρισμού και η επικείμενη ύφεση προκαλούν αναστάτωση στους επενδυτές».

Όπως τονίζει ο αναλυτής Κονσταντίν Ολντενμπούργκερ της χρηματιστηριακής CMC Markets, «πυκνώνουν πλέον τα μαύρα σύννεφα πάνω από τα χρηματιστήρια της Ευρώπης». Σημειώνει μάλιστα ότι ακόμη και οι επενδυτές με «κερδοσκοπικό προσανατολισμό» απέχουν προς το παρόν από τις συναλλαγές.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η μεγάλη  ανατροπή στην πολιτική των επιτοκίων από την ΕΚΤ, έχει ήδη προκαλέσει πτώση  του Dax πάνω από 20% από την αρχή του έτους. Τα τέσσερα κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα της Γερμανίας , εκτιμούν μάλιστα ότι τίποτα δεν μπορεί πλέον δεν μπορεί να αποτρέψει την ύφεση στη χώρα.

Το ευρώ στα «τάρταρα»

Την ίδια ώρα, στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο συνεχίζει να εκτινάσσεται στα ύψη έναντι των περισσότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ. Το πρωί, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε ξανά σε χαμηλό 20ετίας, στα 0,9552 δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται από τη γενική αβεβαιότητα καθώς θεωρείται πλέον το πιο ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Το δολάριο ενισχύεται άλλωστε και από την αυστηρή νομισματική πολιτική της Fed, που προετοιμάζεται ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό με ισχυρές αυξήσεις επιτοκίων.

Το ευρώ και η οικονομία της ευρωζώνης, δέχεται σοβαρά πλήγματα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

Υποχωρεί το καταναλωτικό κλίμα

Την ίδια ώρα, η καταναλωτική διάθεση των Γερμανών έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό λόγω των αδύναμων οικονομικών προσδοκιών και της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Η τιμή του δείκτη γι το καταναλωτικό κλίμα τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 5,7 μονάδες ,στις 42,5 μονάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εταιρεία για την Έρευνα Τιμών Καταναλωτή (GfK).

«Πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται επί του παρόντος να ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα για ενέργεια και σημαντικά υψηλότερους λογαριασμούς θέρμανσης», δήλωσε ο ειδικός της GfK Ρολφ Μπαρκλ, εξηγώντας το αποτέλεσμα της μηνιαίας έρευνας σε περίπου 2.000 καταναλωτές.

Σύμφωνα με την GfK, δεν έχει υπάρξει χειρότερη τιμή για το καταναλωτικό κλίμα από το 1991, που ξεκίνησε η έρευνα του οικονομικού βαρόμετρου στη Γερμανία. «Η τάση για κατανάλωση αυτή τη στιγμή δέχεται μεγάλη πίεση από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας», εξήγησαν οι ερευνητές της αγοράς. «Για τους καταναλωτές, μια ύφεση γίνεται πιο πιθανή».

Οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού  έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στο πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών και ως εκ τούτου σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης. «Δεδομένου ότι δεν είναι προβλέψιμο ότι ο πληθωρισμός θα εξασθενήσει αισθητά και πάλι, έρχονται δύσκολες στιγμές για το καταναλωτικό κλίμα τους επόμενους μήνες», προειδοποίησε ο Μπαρκλ.