Ο Γενς Βάιντμαν ετοιμάζεται για την ηγεσία της ΕΚΤ

Tην πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο χρόνο, επανέλαβε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν. «Νομίζω ότι κάθε μέλος της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει τη δημιουργική θέληση να συμμετάσχει σε έναν διαφορετικό ρόλο στη νομισματική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στον όμιλο Funke. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ είχε δηλώσει σε εκδήλωση στη Βιέννη τον Μάρτιο, ότι θεωρεί τον εαυτό του πιθανό διάδοχο του Ντράγκι στην ΕΚΤ. Θυμίζουμε ότι ο Ντράγκι θα εγκαταλείψει το αξίωμά του στα τέλη Οκτωβρίου του 2019 μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές «αν ο Βάιντμαν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του δύσκολα θα βρεθεί υποψήφιος να τον αμφισβητήσει». Προς το παρόν στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα Βάιντμαν φαίνεται να αντιδρούν Γάλλοι και Ιταλοί.

«Τέλος στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ»

«Τώρα είμαστε πλέον έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην κρίση, αλλά και για την άσκηση μιας νομισματικής πολιτικής πίσω σε πιο οικείο έδαφος, για να καθορίσουμε τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής για το μέλλον», δήλωσε ο Βάιντμαν. Κατά την άποψή του, η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει ταχέως να σταματήσει τις αγορές ομολόγων. «Δεν θέλω να προκαταβάλω τις αποφάσεις του Συμβουλίου, αλλά νομίζω ότι είναι λογικό, σύντομα να υπάρξει μια σαφήνεια και να ανακοινωθεί μια ημερομηνία λήξης». Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ είναι στις 14 Ιουνίου στη Ρίγα και στις 26 Ιουλίου στη Φρανκφούρτη.