Όλο το σχέδιο για τις ψηφιακές συντάξεις

Τρία στάδια με τελικό ορίζοντα τον ερχόμενο Νοέμβριο μένουν ακόμη έως ότου ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση της διαδικασίας αίτησης και απονομής οριστικής σύνταξης.

Αρμόδια στελέχη των Ταμείων αναφέρουν ότι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία για τους υγειονομικούς (ασφαλισμένους του τέως ΤΣΑΥ) και τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας (ανεξαρτήτως ταμείου).

Αμέσως μετά, τον Ιούλιο, θα έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αίτησης - απονομής σύνταξης γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. ασφαλισμένοι τέως ΙΚΑ).

Τέλος, τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία και για τις συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματίων, δηλαδή των αυτασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ (σ.σ. έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές) και στο τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. αυταπασχολούμενοι μηχανικοί, δικηγόροι).

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αίτησης - απονομής σύνταξης για τους αγροτο-κτηνοτρόφους, δηλαδή τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ, αλλά και για τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας.

Τονίζεται ότι ο εν λόγω μηχανισμός δεν αφορά τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν την ψηφιοποίηση της σχετικής διαδικασίας.

Αυτό σημαίνει πως αν - για παράδειγμα - για τους ασφαλισμένους του τέως ΤΣΑΥ ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτηση στις 15 Ιουνίου, ψηφιακή αίτηση δεν θα μπορούν όσοι έχουν υποβάλλει χειρόγραφη αίτηση έως τις 14 Ιουνίου, αλλά μόνο εκείνοιoι οποιοι υπαβάλλουν αίτηση από τις 15 Ιουνίου και έπειτα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όσοι από τους ψηφιακά αιτούντες σύνταξη έχουν πλήρη δικαιολογητικά και δεν έχουν διαδοχική ασφάλιση, θα λάβουν οριστική σύνταξη σε 2 μήνες από τη στιγμή της υποβολής αίτησης.

Σημειώνεται ότι η προαναφερθείσα διαδικασία δεν σχετίζεται με τις άλλες διαδικασίες έκδοσης συντάξεων, αφενός της προκαταβολής και αφετέρου της προσωρινής.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει "περάσει" ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, έχουν θεμελιώσει ηλικιακά συνταξιοδοτικό δικαίωμα, και οι οφειλές τους (σ.σ. αφορά μόνο τους ασφαλισμένους των τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ) δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ προς τα τέως ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και τις 6.000 ευρώ προς τον τέως ΟΓΑ, προβλέπεται (προαιρετικό) δικαίωμα προκαταβολής σύνταξης 360 - 384 ευρώ.

Το ίδιο νέο πλαίσιο προβλέπει ότι καθίσταται υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη όχι μόνο για όσους είχαν σχετικό δικαίωμα έως τώρα (ασφαλισμένοι τέως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ.), αλλά και για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ.