«Όχι» των Ευρωπαίων στη Μέι για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit

«Oχι σημαίνει όχι», είπαν στη Τερέζα Μέι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την χθεσινή τους συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όταν τους ζήτησε αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit.

H Βρετανή πρωθυπουργός επέστρεψε στην πατρίδα της με άδεια χέρια, συνεχίζοντας ωστόσο να δηλώνει ότι θα καταφέρει να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες για τον «οδικό χάρτη» που θα βγάλει τη Γηραιά Αλβιώνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι ζήτησε παραχωρήσεις στο θέμα της λεγόμενης δικλείδας ασφαλείας για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Από την πλευρά τους, οι «27» έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθούν επαναδιαπραγμάτευση του κειμένου της συμφωνίας για το Brexit, συζητούν, ωστόσο, την έκδοση σχετικής ερμηνευτικής δήλωσης.

Η Μέι έπεσε πάνω σε «βράχο» αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες της ξεκαθάρισαν για μία ακόμη φορά πως δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν Ευρωπαίοι και Βρετανοί αξιωματούχοι, σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος.

Από το Λονδίνο, η Συντηρητική πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει μία φόρμουλα για να ηρεμήσει τους «αντάρτες» του κόμματός της αλλά και την βρετανική αντιπολίτευση που βλέπει με έντονη δυσπιστία το κείμενο. Αναλυτές του BBC υποστηρίζουν ότι, πλέον στο πίσω μέρος του μυαλού της η Βρετανή πρωθυπουργός εξετάζει κι αυτό το ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, τεχνοκράτες των Βρυξελλών απειλούν με τακτ τους Βρετανούς βουλευτές που βλέπουν με μισό... μάτι τη συμφωνία για το Brexit σε μία προσπάθεια να τους πείσουν να την υπερψηφίσουν όταν τεθεί προς ψήφιση στη βρετανική βουλή τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, προειδοποιούν τους Bρετανούς ότι, όσοι από τους αυτούς θέλουν να κάνουν ταξίδι αναψυχής σε χώρες της Ε.Ε, θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, εφόσον δεν θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» επικαλούμενο την εκπρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Νατάσα Μπερτρό, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, θα ισχύσει ένα νέο ταξιδιωτικό σύστημα βίζας και η μετακίνηση των Βρετανών τουριστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα κοστίζει επτά ευρώ.

Αντίθετα, όπως προβλέπει η υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit, θα υπάρξει δωρεάν μετακίνηση των Βρετανών παραθεριστών σε ευρωπαϊκές χώρες για διάστημα έως και 90 ημερών.