Πάνε πίσω οι αυξήσεις 190.000 συντάξεων-Οι λόγοι της καθυστέρησης

Κι άλλο πρέπει να περιμένουν περίπου 190.000 συνταξιούχοι για να δούν αυξήσεις στις συντάξεις τους βάσει του επανυπολογισμού, καθώς μετατίθεται η υλοποίηση των αλλαγών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας τα νέα ποσά, μαζί με τα όποια αναδρομικά, θα πιστώνονταν στους λογαριασμούς των 190.000 συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τον νόμο Βρούτση, μέχρι τα τέλη του 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του 2021 στο ευνοϊκότερο σενάριο. 

Όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ο λόγος της καθυστέρησης είναι ένα νέο τεχνικό πρόβλημα με το λογισμικό που «τρέχει» η διαδικασία μέσω του e-ΕΦΚΑ. Πρόβλημα που επικεντρώνεται κυρίως στο τ. ΙΚΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα καταστεί εφικτό να βρεθούν τα ποσά που πρέπει να δοθούν για το σύνολο των δικαιούχων, πριν τον ερχόμενο Φεβρουάριο!

Οι εκτιμήσεις αυτές ταυτίζονται με την αίσθηση δυσκολιών του δημοσίου σε ρευστότητα, εξαιτίας των οποίων τελικά δεν δίνεται και «δώρο» εορτών στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν έλαβαν τον περασμένο Οκτώβριο αναδρομικά 11μήνου. 

Η μηνιαία αύξηση στην συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων υπολογίζεται από 12 έως 252 ευρώ, μεγαλώνοντας ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές. Τα δε, αναδρομικά 16 μηνών (από 1/9/2019), φθάνουν έως 4.032 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται, ότι λόγω διατήρησης της «προσωπικής διαφοράς», οι όποιες αυξήσεις από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα είναι πραγματικές, αλλά μόνο λογιστικές

Στόχος το «μαχαίρι» στις συντάξεις 

Πάντως, η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, που αποτελεί τον μπούσουλα της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό στο μέλλον, θέτει ως στρατηγικό στόχο την «σταδιακή αποκλιμάκωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη μείωση της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ως ποσοστό των συνολικών δαπανών του».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο Πισσαρίδη προτείνει την πλήρη κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, την αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής κύριας σύνταξης ανάλογα με την ηλικία συνταξιοδότησης και τον εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης στην κατεύθυνση του περιορισμού και της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων.