Πόσο θα κρατήσει η εφορία εάν χρωστάτε και πουλήσετε ακίνητο

Πιο ευνοϊκό είναι το καθεστώς παρακράτησης οφειλών από την εφορία όταν ο οφειλέτης πουλάει ένα ακίνητο, μετά τις αλλαγές που έχουν τεθεί σε ισχύ.

Η εφορία δεν θα παρακρατά πλέον το 100% της οφειλής από το τίμημα, αλλά ποσοστό που κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της αποπληρωμής.

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

1. Οταν έχει αποπληρωθεί πάνω από το 70% της ρυθμισμένης οφειλής το ποσοστό της παρακράτησης προκειμένου να εκδοθεί φορολογική ενημερότητα ανέρχεται στο 10%.
2. Οταν έχει αποπληρωθεί πάνω από το 50% της ρυθμισμένης οφειλής το ποσοστό της παρακράτησης ανέρχεται στο 30%.
3. Οταν έχει αποπληρωθεί πάνω από το 30% της ρυθμισμένης οφειλής το ποσοστό της παρακράτησης προκειμένου να εκδοθεί φορολογική ενημερότητα ανέρχεται στο 50%.
4. Οταν έχει αποπληρωθεί κάτω ή ίσο με το 30% της ρυθμισμένης οφειλής το ποσοστό της παρακράτησης ανέρχεται στο 70%.

Με τη νέα απόφαση και με σκοπό τη διευκόλυνση της ταμειακής ρευστότητας των οφειλετών που εισπράττουν περιοδικές απαιτήσεις η παρακράτηση ορίζεται σε ποσοστό 10%, ενώ για εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή άνω των 5.000 ευρώ τίθεται ελάχιστο ποσό παρακράτησης ίσο με μία δόση και για εναπομένουσα οφειλή άνω των 20.000 ευρώ ελάχιστο ποσό παρακράτησης ίσο με δύο δόσεις ρύθμισης.

Κάτω από την αντικειμενική

Τέλος, ορίζεται ότι κατά την έκδοση βεβαίωσης οφειλής (που επέχει θέση αποδεικτικού ενημερότητας) για την πώληση ακινήτου, στην περίπτωση όπου το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, η διασφάλιση της οφειλής περιορίζεται στη διαφορά ανάμεσα στο τίμημα και την αντικειμενική αξία.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι συναλλαγές επί ακινήτων φορολογουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή ταμειακή θέση και οι οφειλές τους δεν εξοφλούνται πλήρως με το τίμημα της πώλησης, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών.