Πότε και πώς μπορείτε να διορθώσετε ή να συμπληρώσετε το Ε9

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (εντύπων Ε9) για τα έτη 2011, 2012 και 2013 έχουν οι φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί εκκαθαριστικά σημειώματα Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής «περιουσιολόγιο» που λειτουργεί στο σύστημα ΤΑΧISNET.

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (εντύπων Ε9) για τα έτη 2011, 2012 και 2013 έχουν οι φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί εκκαθαριστικά σημειώματα Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής «περιουσιολόγιο» που λειτουργεί στο σύστημα ΤΑΧISNET.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η διαδικασία διόρθωσης των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2011-2013 πραγματοποιείται πλέον αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής, εφόσον έχει εκδοθεί το αρχικό εκκαθαριστικό σημείωμα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του αντίστοιχου έτους.

Χωρίς πρόστιμο, μέσα σε 4 μήνες

Εντός 4 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του εκκαθαριστικού του ΦΑΠ η ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 θεωρείται εμπρόθεσμη και δεν συνεπάγεται την επιβολή κανενός προστίμου. Στο διάστημα των 4 μηνών κάθε φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία τροποποιητικές δηλώσεις, με την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί εκκαθάριση στην προηγούμενη υποβληθείσα τροποποιητική δήλωση.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά μόνο τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013, τα οποία αφορούν όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υπόχρεοι καταβολής του φόρου αυτού, δηλαδή όσους φορολογούμενους κατείχαν, την 1η Ιανουαρίου καθενός από τα παραπάνω έτη, κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ. Συνεπώς, για τους φορολογούμενους αυτούς υπάρχει πλέον δυνατότητα διόρθωσης των δηλώσεων Ε9 των ετών 2011-2013.

Σταδιακά εντός των προσεχών εβδομάδων θα αρχίσουν να εκδίδονται ηλεκτρονικά και να αναρτώνται στην εφαρμογή «περιουσιολόγιο» καί τα μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα του ΦΑΠ των ετών 2011-2013, τα οποία αφορούν όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους που δεν είναι υπόχρεοι καταβολής του συγκεκριμένου φόρου, επειδή η αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου καθενός από τα παραπάνω έτη, ήταν χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Πρόκειται για περίπου 5.000.000 φορολογουμένους, οι οποίοι, από τη στιγμή που θα δουν τα εκκαθαριστικά τους αναρτημένα θα μπορούν κι αυτοί εντός 4 μηνών να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής του «περιουσιολογίου» τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2011-2013.

Τι μπορείτε να δηλώσετε τώρα

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα προβλέπονται στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών:

-Κατά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 ο φορολογούμενος μπορεί στον πίνακα 1 και στον πίνακα 2:

α) να προσθέσει ή να διαγράψει ένα ή περισσότερα ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.)

β) να τροποποιήσει περιγραφικά στοιχεία ή στοιχεία συνιδιοκτησίας ήδη δηλωθέντος ακινήτου ή ήδη δηλωθέντων ακινήτων

γ) να διαγράψει τα στοιχεία κάποιου δηλωθέντος ακινήτου ή κάποιου εμπράγματου δικαιώματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράψει σε εμφανιζόμενο πεδίο, στοιχεία που δικαιολογούν την εισαγωγή, μεταβολή ή διαγραφή ακινήτου ή εμπραγμάτου δικαιώματος.

-Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά την τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων, για διόρθωση της αρχικής του δήλωσης ακόμα και στην περίπτωση που έχει υποβάλει χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές για την εκκαθάριση του ΦΑΠ θα λαμβάνεται υπόψη, η ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση.

-Η εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων θα πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών, και ο φορολογούμενος θα λαμβάνει γνώση της νέας εκκαθάρισης με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού  ταχυδρομείου. Θα μπορεί δε να προβάλει και να εκτυπώσει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής.

-Με τη χρήση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής του "περιουσιολογίου" θα μπορεί να πραγματοποιείται και η υποβολή των εκπροθέσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Ποιες δηλώσεις θα γίνονται χειρόγραφα

-Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αποβιωσάντων καθώς και όσων απέκτησαν για πρώτη φορά ακίνητα περιουσιακά στοιχεία κατά το έτος που προηγήθηκε την πρώτης υποχρέωσης υποβολής Ε9 πρέπει να υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

-Η διαδικασία χορήγησης απαλλαγών και διόρθωσης φορολογητέας αξίας ακινήτου, σύμφωνα με παλαιότερη υπουργική απόφαση, θα πραγματοποιείται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος έκδοσης του εκκαθαριστικού σημειώματος – δήλωσης ΦΑΠ του οικείου έτους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω απόφαση.

-Με νεότερη υπουργική απόφαση θα καθοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέγονται δειγματοληπτικά οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση των παραστατικών μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τον έλεγχο της ορθής υποβολής τους.