Προς δημόσια προσφορά για εξαγορά μετοχών του ΟΠΑΠ

Δημόσια προσφορά για την εξαγορά των μετοχών του ΟΠΑΠ αναμένεται να κατατεθεί και για το λόγο αυτό είχε διακοπεί η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριςο Αθηνών.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, θα καταθέσει προαιρετική δημόσια προσφορά προκειμένου να ανεβάσει το ποσοστό του , σε τιμή η οποία δεν έχει γνωστοποιηθεί, καθώς διαψεύδονται οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τίμημα της τάξεως των 14 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκοπός της δημόσιας πρότασης δεν είναι κατ’ ανάγκην η εξασφάλιση πολύ υψηλού ποσοστού, αλλά το να ξεπεραστεί το φράγμα του 33,33% πέραν του οποίου η κατοχή μετοχών οδηγεί σε υποχρεωτική δημόσια προσφορά.

Με άλλα λόγια, εν πολλοίς εικάζεται ότι η τιμή της δημόσιας προσφοράς θα είναι τέτοια που να επιτρέψει την αύξηση του ποσοστού του βασικού μετόχου, χωρίς όμως απαραίτητα να οδηγηθεί σε απόκτηση πολύ υψηλού ποσοστού.

Προφανώς, εφόσον ξεπεραστεί το όριο της καταστατικής μειοψηφίας, συνδεδεμένη με την τιμή της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς, θα είναι και η τιμή της υποχρεωτικής που θα ακολουθήσει.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος του OΠAΠ σήμερα είναι η εταιρεία Emma Delta, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τη SAZKA Group, με τελικό μέτοχο την KKCG Group του Karel Komarek. (Σημειώνεται ότι μέτοχος μειοψηφίας, μεταξύ άλλων, είναι ο όμιλος Μελισσανίδη).

Η διαπραγμάτευση της μετοχής του OΠΑΠ έχει ανασταλεί από το πρωί, κατόπιν της επιστολής που εστάλη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η οποία δεν προέρχεται από τον OΠΑΠ.