Reuters: Νέο ομόλογο 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα για επαναγορά δανείων του ΔΝΤ

Η Ελλάδα σχεδιάζει μια νέα έξοδο στις αγορές ομολόγων προκειμένου να αποπληρώσει έως και 4 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

«Ίσως είναι νέα έκδοση, ίσως μια ανανέωση υφιστάμενου, αναλόγως των συνθηκών στις αγορές», δήλωσε στο πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τελική απόφαση για τη χρονική στιγμή της έκδοσης».

Δεύτερη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε το σχέδιο, διευκρινίζοντας ότι θα μπορούσε να προγραμματισθεί προς τα τέλη του δευτέρου τριμήνου. Το μέγεθος της έκδοσης θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο, η Αθήνα σχεδιάζει να επαναγοράσει υψηλότοκο χρέος, ύψους 4 δισ. ευρώ, που οφείλει στο ΔΝΤ, εάν λάβει το πράσινο φως από τους επίσημους δανειστές. «Όχι λιγότερο από δύο, όχι περισσότερο από 4 δισ. ευρώ», ανέφερε τρίτη πηγή, προσθέτετοντας ότι η Ελλάδα θα επισημοποιήσει τις προθέσεις της τους επόμενους μήνες, χωρίς όμως να έχει ακόμη ορισθεί σαφές χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρακτορεό Bloomberg μετέδιδε την Τρίτη ότι «Η σχετική συζήτηση για το σχέδιο έρχεται στην επικαιρότητα καθώς η χώρα κινείται πιο κοντά στην εκπλήρωση μιας πρώτης δέσμης δεσμεύσεων μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η οποία πιθανόν θα επιτρέψει την εκταμίευση περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,12 δισ. δολαρίων) υπό μορφή βοήθειας, η εκταμίευση της οποίας ίσως αποφασιστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής επίσημη αίτηση στο ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή, αλλά ωστόσο διερευνά ένα τέτοιο βήμα, σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, καθώς τα σχέδια δεν έχουν ακόμη λάβει την τελική τους μορφή».