Ρύθμιση οφειλών εφορίας: Ανάλογα με το εισόδημα ο αριθμός των δόσεων

Ανάλογα με το εισόδημα θα προσαρμόζεται ο αριθμός των δόσεων στη νέα ρύθμιση οφειλών που αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση, ενδεχομένως και πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, πέρα από το εισόδημα δεν θα υπάρχουν άλλα κριτήρια, όπως περιουσιακά.

Για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο δεν θα εφαρμόζεται και η οφειλή θα εξοφλείται σε 120 δόσεις.

Για εισόδημα από 10.000 ευρώ και πάνω, θα υπολογίζεται η δυνατότητα αποπληρωμής, ως ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος, ενώ η δυνατότητα αυτή θα αυξάνεται όσο μεγαλώνει το εισόδημα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για εισόδημα π.χ. 10.000 ευρώ η δυνατότητα αποπληρωμής θα είναι 5%, για εισόδημα 15.000 ευρώ θα είναι 7% κ.ο.κ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας οφειλέτης έχει εισόδημα 15.000 ευρώ η δυνατότητα αποπληρωμής θα είναι 1.050 ευρώ (το 7% του εισοδήματος) το χρόνο και 87,5 ευρώ το μήνα.

Επομένως, εάν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει οφειλή 5.000 ευρώ θα την εξοφλήσει σε 58 δόσεις.

Η δυνατότητα αποπληρωμής θα μειώνεται εάν ο φορολογούμενος έχει παιδιά. Π.χ. Εάν κάποιος έχει εισόδημα 15.000 ευρώ και δύο παιδιά, δεν θα εφαρμόζεται συντελεστής 7%, αλλά μικρότερος.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν συμμετέχουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.