Σε χαμηλό εξαμήνου η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 7 μονάδες βάσης στο 3,91%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, μία ημέρα μετά την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου, σχολιάζει το Bloomberg σε δημοσίευμα του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η μεταβολή στις ελληνικές μετοχές ήταν μικρή, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,9%.

Το νέο 5ετές ομόλογο που εξέδωσε χθες ο ΟΔΔΗΧ αποτελεί μόνο «ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, και αποδεικνύει ότι η χώρα μας παραμένει «ειδική περίπτωση» με αυξημένο ρίσκο στα μάτια των επενδυτών.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε μέσω του 5ετούς ομολόγου 2,5 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου για 2 δισ. ευρώ) με απόδοση 3,6%, η οποία είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο (1,557%) και πάνω από 7,5 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με τον πορτογαλικό (0,473%), ενώ το ετήσιο κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3,45%. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε ατύπως βάλει τον πήχη στο 3,5%-3,6% αναφορικά με την απόδοση του νέου κρατικού τίτλου, επομένως οριακά πέτυχε τον στόχο του.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, γνωρίζοντας όμως καλά ότι πρόκειται για μια «αλμυρή» απόδοση, προτίμησε να πανηγυρίσει μόνο για την «ποιότητα» των επενδυτών που μπήκαν στην έκδοση. «Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι η συμμετοχή των επενδυτών. Αρχίζει μια σημαντικότατη μεταστροφή σε κανονικούς επενδυτές. Θα δείτε από αυτή την έκδοση ότι η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία», δήλωσε χθες στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή μεγάλη βελτίωση παρατηρείται στις αγορές ομολόγων όλης της ευρωζώνης, καθώς τα νέα από την Βρετανία έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες των επενδυτών για ένα ομαλό Brexit με συμφωνία.

Περί τις 13:45, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου υποχωρούσε κατά 1,4% και διαμορφώνεται στο 3,93% - ένα χαμηλό επίπεδο τουλάχιστον εξαμήνου.

Υποχώρηση παρατηρείται και στην απόδοση του 5ετούς, η οποία την ίδια ώρα διαμορφώνεται στο 2,94%, καταγράφοντας πτώση 1,3%.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, παρά τα δημοσιεύματα ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις για πρόωρες εκλογές, δεδομένου ότι οι ανώτερα στελέχη της Λέγκας απογοητεύονται όλο και περισσότερο από τη συνεργασία με τον εταίρο του συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Το spread έναντι της Γερμανίας άγγιξε για λίγο το ελάχιστο επίπεδο σε ένα μήνα στις 240 μονάδες βάσης, προτού αυξηθεί σε 244 μονάδες βάσης.

Αφού οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν μια πρόταση στο κοινοβούλιο με στόχο την αποτροπή ενός ενδεχομένως χαοτικού Brexit χωρίς συμφωνία, οι επενδυτές πήραν μια ανάσα, αναμένοντας τα βασικά οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης, τη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών και τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, όλα προγραμματισμένα για αργότερα την Τετάρτη.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων βρέθηκαν στο 0,192%, κοντά στα επίπεδα που διαπραγματεύθηκαν αργά την Τρίτη.

Οι αποδόσεις των βρετανικών 10ετών υποχώρησαν 1,4 μονάδες βάσης στο 1,255%.

Πηγή: newmoney.gr