Μακροπρόθεσμοι επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά κεφάλαια οι κύριοι αγοραστές του 10ετούς ομολόγου

Οι σοβαροί επενδυτές (real money investors) αποτέλεσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη χθεσινή έκδοση, ενώ τα κερδοσκοπικά hedge funds περιορίστηκαν στο 11%. Επιπλέον, το 88% των επενδυτών προήλθε από το εξωτερικό και μόλις 12% από την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, οι επενδυτές έφθασαν συνολικά τους 385 και το προφίλ τους είχε ως εξής:

- Fund Managers 68%

- Τράπεζες/Ιδιωτικές τράπεζες 14,5%

- Hedge Funds 11%

- Ασφαλιστικές/Συνταξιοδοτικά ταμεία 4%

- CB/Ois 2,5%.

Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στη χθεσινή έκδοση με λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, αυξημένη, σε σχέση με το 5ετές ομόλογο του Ιανουαρίου ήταν η παρουσία ξένων ασφαλιστικών ταμείων και εταιριών. Επιπλέον, αυτή τη φορά έλαβαν μέρος στη διαδικασία ακόμα και κεντρικές τράπεζες με ποσοστό 2,5%.

Με κριτήριο τη γεωγραφική κατανομή τους, η προέλευση των επενδυτών ήταν η ακόλουθη:

- Μεγάλη Βρετανία 37,5%

- Ελλάδα 12%

- Γερμανία/Αυστρία 9,5%

- Γαλλία 9,5%

- ΗΠΑ 8%

- Ιταλία 6,5%

- Σκανδιναβία 6%

- Ιβηρική 5%

- Υπόλοιπη Ευρώπη 5,5%

- Λοιποί 0,5%.

 

Η απόδοση

Όπως είχε συμβεί τον Ιανουάριο με το 5ετές ομόλογο, έτσι και με το 10ετές ο ΟΔΔΗΧ προτίμησε να προσελκύσει περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές με υψηλότερη απόδοση, παρά να πετύχει μικρότερη απόδοση (έως και 3,625%) αλλά με μεγαλύτερη συμμετοχή των hedge funds. Υπενθυμίζεται ότι στην έναρξη της χθεσινής έκδοσης η καθοδήγηση (guidance) ήταν στο 4,125%, αλλά η αυξημένη ζήτηση περιόρισε μόλις μέσα σε 1,5 ώρα την απόδοση στην περιοχή του 3,9%-4%, για να καταλήξει στο 3,9% στις 12.45 το μεσημέρι (45 λεπτά προτού κλείσει το βιβλίο προσφορών για επενδυτές από την Ευρώπη και 2 ώρες και 15 λεπτά προτού κλείσει το βιβλίο για τις ΗΠΑ). Όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ στην ανακοίνωσή του για τον νέο κρατικό τίτλο, η έκδοση έγινε ύστερα από «τις ισχυρές επιδόσεις του πρόσφατου 5ετούς ομολόγου, την αναβάθμιση της Moody’s και τις ευνοϊκές συνθήκες στην πρωτογενή αγορά».

Η απόδοση του νέου 10ετούς κρατικού τίτλου παραμένει σημαντικά υψηλότερη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: με εξαίρεση την Ιταλία, της οποίας το 10ετές βρίσκεται στο 2,707%, όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν απόδοση κάτω από 2%. Για παράδειγμα, το κυπριακό 10ετές είχε χθες απόδοση 1,901%, το πορτογαλικό 1,455% και το ισπανικό 1,168%. Εντούτοις, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα και βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Εξάλλου, το σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι θα αποκτήσει ξανά τίτλο αναφοράς ύστερα από 9 χρόνια και η εξέλιξη αυτή σταδιακά θα περιορίσει το κόστος δανεισμού της χώρας, ενώ θα διευκολύνει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων.

«Τώρα μπορούμε να πούμε ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα και έχουμε πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες, μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης. Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «η παρούσα έκδοση, αν και με κόστος δανεισμού υψηλότερο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της ανεπάρκειας της σημερινής κυβέρνησης (κάτι που επιβεβαιώνεται και στην τελευταία Έκθεση της Κομισιόν) κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, προεξοφλώντας, μεταξύ άλλων, και την πολιτική αλλαγή που σύντομα θα γίνει στη χώρα. Στόχος της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η πρόσβαση στις αγορές να είναι συστηματική και με χαμηλότερο επιτόκιο, μέσα από την υλοποίηση ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα εξασφαλίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα επανέλθουν, σύντομα, σε επενδυτική βαθμίδα».

Ο νέος 10ετής κρατικός τίτλος έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029, υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο και είναι ο πρώτος που εκδίδεται μετά το «στραπάτσο» του 10ετούς ομολόγου επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, στις 11 Μαρτίου 2010, το οποίο είχε κουπόνι 6,25% και απόδοση 6,39%. Τότε είχαν αντληθεί 5 δισ. ευρώ και ήταν η προτελευταία έξοδος στις αγορές πριν από την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια.

Οι έξι επενδυτικές τράπεζες-ανάδοχοι του χθεσινού 10ετούς ομολόγου ήταν οι: Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas, HSBC.