«Σπάει» η ΔΕΠΑ για ιδιωτικοποίηση, δεν πωλούνται οι αγωγοί

Τρεις εταιρείες στις οποίες το δημόσιο θα διαθέτει ποσοστό έως 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο ποσοστό θα προκύψουν από το νέο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, γράφει το businessdaily.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε σχέση με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν γίνει σειρά βελτιώσεων με στόχο ο εταιρικός μετασχηματισμός να γίνει πιο γρήγορα καθώς και να «τρέξει» πιο γρήγορα η διαδικασία διαχωρισμού και ιδιωτικοποίησης.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την πώληση έως και του 65% που θα κατέχει το δημόσιο στις δύο πρώτες εταιρείες που θα προκύψουν, δηλαδή της ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα ελέγχει την ΕΠΑ Αττικής, τις συμβάσεις προμήθειας και τις άλλες εμπορικές δραστηριότητες και της ΔΕΠΑ Υποδομών που θα ελέγχει τις συμμετοχές στις τρεις εταιρείες διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και ΔΕΔΑ). Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί αναφοράς ποσοστού πώλησης έως 65% τότε η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα σε δεύτερο χρόνο να αποφασίσει το ακριβές ποσοστό της ΔΕΠΑ που θα διατεθεί σε επενδυτή.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν οι τρεις ΕΔΑ πωληθούν ξεχωριστά ή θα υπάρξουν κάποια «πακέτα» π.χ. ξεχωριστά η ΔΕΔΑ (που αναπτύσσει το δίκτυο διανομής στην υπόλοιπη Ελλάδα) και από κοινού οι δύο ΕΔΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το σίγουρο είναι πως δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η τρίτη εταιρεία που θα προκύψει από το σχέδιο της κυβέρνησης και η οποία θα ελέγχει τις σημερινές συμμετοχές της ΔΕΠΑ στους αγωγούς φυσικού αερίου ή στα σχέδια κατασκευής αγωγών όπως ο EastMed, o Poseidon, ο IGB, κ.α.

Αντίστοιχος ήταν και ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης με τη διαφορά πως προέβλεπε την πώληση του 50% (συν μία μετοχή) της ΔΕΠΑ Εμπορίας και μόνο μειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΠΑ Υποδομών. Όσο για τη στάση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) η διοίκηση των τελευταίων έχει ξεκαθαρίσει πως ενδιαφέρεται για την επέκταση στην αγορά φυσικού αερίου και αναμένεται να μην είναι πωλητής, αλλά υποψήφιος επενδυτής της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Δεν είναι γνωστό αν θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική και στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Όλα αυτά θα αποφασιστούν και θα σχηματοποιηθούν μετά ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο businessdaily.gr