Στις 120.000 ευρώ θα υποχωρήσει το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας φαίνεται ότι συγκλίνουν κυβέρνηση και δανειστές.
Στη σύσκεψη που έγινε με κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους τραπεζίτες σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων η οποία προβλέπει ότι το ανώτατο όριο αγοραίας αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα πέσει στις 120.000 ευρώ.

Οι τράπεζες δέχθηκαν τελικά την πρόταση της κυβέρνησης να εντάσσονται στις προστατευτικές διατάξεις και οι δανειολήπτες επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων, που έχουν υποθηκεύσει τα σπίτια τους έναντι αυτών των δανείων.

Μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για την τελική μορφή του σχεδίου που θα προταθεί στους Θεσμούς.

Βασικά κριτήρια συμμετοχής ενός δανειολήπτη στη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη θα είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη (20.000 -38.000, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση)
Η ρύθμιση που θα προτείνεται στον δανειολήπτη θα προβλέπει εύλογο επιτόκιο και τοκοχρεολυτική μηνιαία δόση για την αποπληρωμή, που θα καταβάλλεται κατά τα 2/3 από τον δανειολήπτη και κατά το 1/3 από το κράτος.
Στο ακίνητο θα εγγράφεται και νέα προσημείωση υπέρ του Δημοσίου, πέραν αυτής που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας. Σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου, το Δημόσιο θα αξιώσει την είσπραξη μέρους του τμήματος από την πώληση, κατά το ποσό που αναλογεί με βάση την ήδη καταβληθείσα επιδότηση.
Το δάνειο θα αποπληρώνεται σε βάθος 25ετίας. Η αποπληρωμή θα αφορά το ποσό που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία του ακινήτου, ενώ η διαφορά της αρχικής με την παρούσα αξία θα διαγράφεται