Συμφωνία επί της αρχής για τις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε.-Βρετανίας

 

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Βρετανίας συμφώνησαν στις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών για το Brexit, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Το σχέδιο της συμφωνίας θα εξεταστεί τώρα από τους εθνικούς απεσταλμένους των υπόλοιπων 27 κρατών της ΕΕ που συνέρχονται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Παρά τις διαφωνίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, οι δύο πλευρές ελπίζουν να ολοκληρώσουν έγκαιρα την συμφωνία, μέχρι τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Κυριακή, όπου θα σφραγίσουν τη συμφωνία, μαζί με τη νόμιμη σύμβαση απόσυρσης της Βρετανίας.

Μερκελ: Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να έχουμε μια συμφωνία εξόδου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει ό, τι μπορεί για να καταλήξει σε ικανοποιητική συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι η Βρετανία που απαιτεί περαιτέρω συζητήσεις για το ζήτημα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα κάνω ό, τι είναι δυνατό για να έχουμε μια συμφωνία εξόδου», είπε. "Ένα άτακτο Brexit είναι το χειρότερο δυνατό που μπορεί να γίνει, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και όσον αφορά τη μελλοντική σχέση μας".

«Θα είχαμε ήδη μια συμφωνία αν δεν ήταν τα (ιρλανδικά σύνορα)», πρόσθεσε. "Έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερη συζήτηση, ειδικά στη Βρετανία. Ως κράτη μέλη μπορούμε να κάνουμε μόνο δύο πράγματα: να ασχοληθούμε με τη Βρετανία με φιλικό πνεύμα συνεργασίας και να κρατήσουμε ενωμένα τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη", συμπλήρωσε η Καγκελάριος.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προβεί σε δήλωση σχετικά με το Brexit στο κοινοβούλιο στις 14:30 ώρα Λονδίνου (16:30 ώρα Ελλάδος) σήμερα, δήλωσε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στο Twitter.