ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την νέα πληρωμή

Νέα πληρωμή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας των εργαζομένων του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο, σήμερα, Παρασκευή  24 Ιουνίου 2022 καταβάλλεται το ποσό των 6,3 εκατ. ευρώ για 27.222 πληρωμές δικαιούχων, που αφορούν σε εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, για τον μήνα Μάιο 2022, καθώς και για προηγούμενους μήνες ετών 2020 – 2022 (υπόλοιπα).

Επιπλέον, καταβάλλεται το ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ για 19.662 πληρωμές δικαιούχων επιχειρήσεων για την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας του προγράμματος 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας του άρθρου 28 του ν. ν. 4726/2020 (Α’ 181), όπως ισχύει, σύμφωνα με το υπουργείο.

 Λίγα λόγια για τις πληρωμές του Μάϊου 

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για τον μήνα Μάιο 2022 αφορά στους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στην Β’ Φάση  του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» τον μήνα αυτό  και  η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη σε  αυτόν έγινε το διάστημα από την 1η Ιουνίου 2022 έως  τις 10 Ιουνίου 2022.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Η λειτουργία του  μηχανισμού

Το εν λόγω πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να περιορίσουν τον χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.

Για το χρόνο που δεν εργάζονται οι εργαζόμενοι, ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος καλύπτει το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι   για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στον εν λόγω μηχανισμό, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Μηχανισμός:  Αυτοί είναι  οι όροι 

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Η απαγόρευση της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας δεν αφορά όμως όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αλλά μόνο όσους εντάσσονται στο μηχανισμό.

Πηγή enikonomia.gr

Πηγή: politicus.gr