Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2019

Τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού σύμφωνα με την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι:

  • Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ και διαμορφώνεται σε σε 7,383 δισ. ευρώ, ενώ ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται φτάνει στα 885 εκατ. ευρώ.

• Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, μετά την αφαίρεση των θετικών μέτρων που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό, θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ ή 6,945 δισ. ευρώ, αφήνοντας ένα περιθώριο ασφαλείας 199 εκατ. ευρώ ως προς τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

• Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περιορίζεται στα 6,750 δισ. ευρώ, καθώς δεν θα υλοποιηθούν εξισορροπητικές παρεμβάσεις 300 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ υπάρχει και επιπλέον μείωση 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο. «Το γεγονός αυτό, που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην έλλειψη ώριμων προς ένταξη προγραμμάτων για έργα υποδομής, δημιουργεί προβληματισμό αναφορικά με το αναπτυξιακό αντίκρισμα του τρόπου διάθεσης του δημοσιονομικού χώρου», σημειώνει το συμβούλιο.

Οι προειδοποιήσεις

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων το 2019 και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, όπως είχε αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, παρέχοντας μεν ώθηση στην ανάπτυξη αλλά περιορίζοντας σημαντικά τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών το νέο έτος. Κατά συνέπεια, σημειώνει ότι επιβάλλεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού με μεγάλη προσοχή και χωρίς αποκλίσεις.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επιπρόσθετα σημαίνει καμπανάκι κινδύνου εξαιτίας του εκλογικού δημοσιονομικού κύκλου και της οξύτητας των πολιτικών αντιπαραθέσεων, που όπως θεωρεί, μπορεί να προκαλέσουν αβεβαιότητες ως προς τον δεσμευτικό χαρακτήρα των δημοσιονομικών στόχων, δημιουργώντας παράλληλα ενδεχόμενα περιθώρια για «καιροσκοπικές συμπεριφορές» σχετικά με την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών.

Ειδικότερα, στην έκθεση τονίζεται: «Με δεδομένη την οριακή υπέρβαση κατά μόλις 0,1% του ΑΕΠ του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%, η ύπαρξη ενός εκλογικού δημοσιονομικού κύκλου το 2019, με αποσταθεροποιητική δυναμική διαχρονικά, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Αρνητικές συνέπειες θα είχε ιδίως εάν η οξύτητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων επιτρέψει να αναπτυχθούν αβεβαιότητες ως προς τον δεσμευτικό χαρακτήρα των δημοσιονομικών στόχων, έτσι ώστε να προκύψουν πιθανές καιροσκοπικές συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών. Επιπλέον οι αβεβαιότητες αυτές θα μπορούσαν να ανακόψουν τις θετικές εξελίξεις στη ροή των καταθέσεων προς τις τράπεζες.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να περιφρουρηθεί η συνέχιση και η ομαλή εξέλιξη των προγραμμάτων ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την άλλη μεριά, είναι σχεδόν πλεονασμός το να υπογραμμιστεί ότι η συνεπής εκτέλεση των προϋπολογισθέντων δαπανών συνιστά δοκιμασία μείζονος σημασίας για την εμπέδωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Συμπερασματικά, ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 κρίνεται εφικτός και συναρτάται με την επίτευξη των προβλεπόμενων μακροοικονομικών επιδόσεων, την ομαλή έκβαση του εκλογικού δημοσιονομικού κύκλου και τη μεταφερόμενη θετική επίδραση από την υψηλή δημοσιονομική επίδοση και την εδραίωση της ανάκαμψης κατά το τρέχον έτος».

Τέλος, το Συμβούλιο υπογραμμίζει τους κινδύνους αρνητικών αποκλίσεων των δημόσιων δαπανών, επισημαίνοντας ότι ο σημαντικότερος εξ αυτών προέρχεται από απαιτήσεις που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν στη βάση δικαστικών αποφάσεων, όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων.