Αυτή είναι η «έξυπνη» πόλη της Mytilineos

Μία «έξυπνη» πόλη είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Μία ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, την βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

H MYTILINEOS εφαρμόζει την νέα της πλατφόρμα στα Άσπρα Σπίτια, τα οποία μετασχηματίζονται στην πρώτη «Έξυπνη Πόλη» της Ελλάδας με την ενέργεια της MYTILINEOS.

Η «έξυπνη» πόλη απαντά με μία smart προσέγγιση στους όρους citizenship, governance και mobility. Μέσω αυτής αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των δυνατοτήτων των ανθρώπων της, όπου ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Οι λεγόμενοι «prosumers» διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, καθώς θα είναι διασυνδεμένοι με τη νέα αγορά ενέργειας ως σημαντικοί εταίροι και συνεργάτες μέσω του blockchain και φυσικά θα έρχονται σε επαφή με όλους τους stakeholders της «έξυπνης» πόλης.

H πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

-Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας

-Έξυπνη διαχείριση υδάτων

-Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων

-Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 5G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)

-Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών

-Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G

-Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται άμεσα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

-«Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες

-Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

-Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

 

Έτσι – με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών – θα αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα.

Μέσω της πλατφόρμας Smart Cities θα αναπτυχθούν εφαρμογές σχετικές με έννοιες και υπηρεσίες όπως: Blockchain, Smart Lightning, Connected public transport, Smart Parking, Public safety, Smart roads / Connected streetlights / Smart Traffic monitoring and management, Citizen/Tourist services που θα μπουν στη ζωή των πολιτών για να την κάνουν πιο εύκολη. 

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο σε αυτή τη net zero πόλη θα έχουν οι αρχές της βιωσιμότητας. Η «πράσινη» ενέργεια θα αντιστοιχίζεται με την συνολική ενεργειακή κατανάλωση, ενώ θα ενισχυθεί η περιβαλλοντική και ενεργειακή ευαισθησία των πολιτών μέσα από την διαρκή εκπαίδευση και την διάχυση της πληροφορίας σε θέματα όπως η ενέργεια, το νερό, η σημασία της τεχνολογίας στο επίπεδο ζωής.

Με αυτό τον τρόπο, η ΜΥΤΙLINEOS εδραιώνεται ως εταίρος καινοτομίας και προόδου και για την τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργώντας ένα νέο ορίζοντα σχέσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες που ανάγονται ως οι πρώτοι κοινωνοί της νέας φιλοσοφίας της εταιρείας για παροχή ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητά τους.

Αυτό είναι το όραμα της MYTILINEOS και αυτή είναι η ιδέα πίσω από τα Smart Cities. Για ανθρώπινες πόλεις που υλοποιούν την μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη», έχοντας στο επίκεντρο τον σύγχρονο πολίτη και την κοινωνία του μέλλοντος.

Πηγή: politicus.gr