Τι εννοούσε ο Τσίπρας με τις δύο σκακιέρες

Με «σκακιστή που παίζει ταυτόχρονα σε δύο σκακιέρες» παρομοίασε τον εαυτό του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι διεξάγει ταυτόχρονα διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά και για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Η παρομοίωση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα δύο αυτά ζητήματα είναι σε κάποιο βαθμό συνδεδεμένα καθώς και ότι η ολοκλήρωση της λύσης στο ονοματολογικό μπορεί να έχει και θετικές συνέπειες στο οικονομικό ζήτημα.

Υπουργός από το ευρύτερο οικονομικό επιτελείο έλεγε σε συνομιλητές του προ ημερών ότι εάν λυθεί το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ τότε η Ευρώπη, αλλά και η Γερμανία ειδικότερα θα βοηθήσει «όχι μόνο στο χρέος, αλλά σε πολλά».

Δεδομένου ότι η λύση του θέματος της ΠΓΔΜ ανοίγει το δρόμο στη χώρα στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την οριστική προσκόλληση του στο δυτικό μπλοκ μακριά από τη ρωσική σφαίρα επιρροής, θεωρείται κίνηση κομβικής γεωπολιτικής σημασίας η οποία επιτυγχάνεται χάρη στην αποδοχή της Ελλάδας. Είναι μάλιστα ευρέως γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Γερμανοί, αλλά και οι Αμερικανοί, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επίτευξη σημασίας.

Η δήλωση του πρωθυπουργού, έστω και σε αλληγορικό επίπεδο συνδέει σαφέστατα τα δύο θέματα.

Είπε επί λέξει: «Αισθάνομαι σαν σκακιστής που παίζει ταυτόχρονα σε δύο σκακιέρες γιατί έχουμε ταυτόχρονα τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά όσο και για το θέμα του ονόματος. Ελπίζω πως όπως εχθές είχαμε μία καλή λύση έτσι και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την καλύτερη λύση για το πιο σημαντικό ζήτημα των τελευταίων ετών για τη χώρα. Έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος και πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία οριστική λύση που θα είναι αντάξια των θυσιών των Ελλήνων μία λύση κοντά στα θέλω της Ευρώπης».

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο, ούτε υπάρχει πάντα η λογική «δώρο-αντίδωρο».

Άλλες κυβερνητικές πηγές έλεγαν σχετικά ότι η ελληνική πλευρά έχει θέσει το ζήτημα στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού βεληνεκούς, ένα πολιτικό πλαίσιο που λύνει προβλήματα κ συμβάλει στην μελλοντική προοπτική μιας άλλης χώρας. Και επομένως επιθυμεί και ανάλογη αντιμετώπιση.

Τώρα, βέβαια, κατά πόσον θα επιτευχθεί η «καλύτερη λύση» και τι μπορεί να σημαίνει αυτή, μένει να φανεί.

Τα ανοιχτά ζητήματα, πάντως, είναι συγκεκριμένα: Η ελάφρυνση του χρέους και η ελληνική επιθυμία για μια κάποια ευελιξία στο θέμα των περικοπών των συντάξεων που είναι προγραμματισμένες από 1 Ιανουαρίου 2019.